Baner desktopowy
Baner mobilny
materialy/info/med1/11002.jpg

Wydarzenia

Laur Marszałka dla somiankowskich zakładów mięsnych

20.07.2021
autor: Urząd Marszałkowski, fot. Zakłady Mięsne Somianka
Polędwiczka królewska dojrzewająca Zakładów Mięsnych Somianka została wyróżniona Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego.
 
Była to już czternasta edycja konkursu. W tym roku zgłoszonych zostało aż 106 produktów żywnościowych. Szczególne uznanie kapituły zdobyło aż 28 smakołyków, a 13 z nich zostało wyróżnionych. Przyznane zostały także 4 wyróżnienia kapituły. Wśród nagrodzonych znalazło się pięciu producentów z subregionu ostrołęckiego.
Kapituła konkursu co roku nagradza najlepsze produkty z naszego regionu. – Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości – podkreśla marszałek Adam Struzik.
W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 106 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych, a kolejne 4 otrzymały wyróżnienia kapituły.
Laureaci z subregionu ostrołęckiego to w zdecydowanej większości producenci mięs. Laur Marszałka w kategorii producentów indywidualnych otrzymała Monika Tymińska z Tymianki-Adamy (powiat ostrowski) za pasztet z królika. Kapituła doceniła także pasztet z gęsi wytwarzany przez Zakład Produkcyjno-Usługowy „Sekret Smaku” Joanna Gronowska (powiat makowski), który otrzymał Laur Marszałka w kategorii przedsiębiorców.
Ten sam tytuł otrzymały Zakłady Mięsne Somianka (powiat wyszkowski) za polędwiczkę królewską dojrzewającą. Swój aromat i smak zawdzięcza ona starannemu doborowi surowca. Mięso pochodzi z własnego uboju, leżakuje w zaprawie peklującej, a nad całym procesem czuwają doświadczeni pracownicy. – Nasza polędwiczka królewska dojrzewająca przygotowywana jest z najwyższą starannością i dbałością o jakość, smak i tradycję. Zawiera mieszankę naturalnych przypraw, bez zbędnych dodatków. Fani naturalnych smaków widzą, że mięso nie jest sztucznie spulchniane, wygląda pysznie i tak też smakuje. Zakłady Mięsne Somianka to rodzinna firma z tradycjami, funkcjonująca od 1992. Od początku istnienia gwarantujemy wyjątkowość naszych wyrobów wędliniarskich – mówi Paulina Grala z Zakładów Mięsnych Somianka.
Na deser – Laur Marszałka dla producenta indywidualnego – Koła Gospodyń Wiejskich w Tymiankach-Buciach (powiat ostrowski) za tort orzechowy.
Look - Oferta wakacyjna na okulary przeciwsłoneczne
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość
Zitcom
Zitcom