Arbuzy i dynie w moim ogrodzie (foto)

Od czytelników

Arbuzy i dynie w moim ogrodzie (foto)

31.08.2018
autor: Bożena Zofia Kachel Marianowo, gm. Długosiodło
Na glebie Puszczy Białej nasiona arbuza przywiezione z Sycylii dały wspaniałe owoce. A dynie im pozazdrościły i jeszcze większe się zrodziły.
Nie jestem fachową ogrodniczką. Dopiero od 3 lat uprawiam warzywa dla własnych potrzeb. Co roku nasiona wysiewam do gleby nawożonej obornikiem. Nastęnie usuwam z roślin chwasty i podlewam je. Z braku czasu nie stosuję żadnej szczególnej pielęgnacji, ale teraz podglądam, jak rosną i z satysfakcją powiem, że dumna jestem, iż na moim polu pod gołym niebem urosły takie arbuzy i takie dynie.
Największy arbuz ma 32 cm długości i 96 cm obwodu po długości oraz 85 cm po szerokości, a największa dynia ma średnicę 46 cm, 25 cm wysokości i 160 cm obwodu. Nie ważyłam ich, bo jeszcze rosną, ale na moje oko to arbuz będzie ważył około 10 kg, a dynia może 20 kg i więcej.
Nie mogę doczekać się, kiedy spróbuję mojego arbuza, a z dyni przygotuję coś smacznego.
Dynia staje się coraz bardziej popularna wśród potraw na polskich stołach. Wiele osób zachwyca się kremem z dyni. Ja natomiast bardzo lubię risotto alla zucca, potrawę jedną z lepszych w menu włoskiej kuchni. 
Oto przepis na 4 osoby.
Składniki: 320 g ryżu, 600 g dyni, 100 g cebuli,1,5 litra rosołu z warzyw, 60 g białego wina, 20 g oleju z oliwek, 50 g masła, 80 g parmezanu, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Rosół gotować przez ok. 1 godz., przecedzić, utrzymać ciepły. Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu lekko podsmażyć na oleju przez ok. 10 minut drobno posiekaną cebulę. Dodać dynie pokrojoną w kostkę i razem podsmażyć przez następne parę minut, mieszając tak, żeby nie przywierało do naczynia. Następnie stopniowo dodawać ok. 1/3 rosołu, doprowadzając do gotowania. Gotować przez ok. 20 minut, mieszając. 
Na oddzielną patelnię wsypać ryż, lekko podrumienić przez 2-3 minuty, mieszając. Dodać białe wino, mieszając do całkowitego odparowania wina.
Następnie przełożyć ryż do naczynia z dynią, dobrze wymieszać, kontynuować gotowanie przez ok. 15-20 minut, dodając stopniowo rosół. Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz do smaku. Można też dodać odrobinę szafranu. Zestawić z ognia i dodać masło, wymieszać; dodać parmezan, wymieszać; odstawić na minutę i podawać do spożycia.
Risotto nadaje się do przechowywania w lodówce przez 1-2 dni. Spożywać umiejętnie podgrzane.
Wybory 2024 - Iwona Wyszyńska
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość