Jak pozyskuje się ciekły azot?
Za początek ciekłego azotu przyjmuje się 1883 rok. Wówczas Zygmunt Wróblewski i Karol Olszewski jako pierwsi wyodrębnili azot w formie skroplonej. To odkrycie stało się krokiem milowym w świecie nauki i zrewolucjonizowało podejście do tak prostego pierwiastka, jakim jest azot. Dziś ten związek chemiczny produkuje się na szeroką skalę. Proces nie jest skomplikowany, jednak wymaga zachowania dużej uwagi i ostrożności.
Niezbędne jest w nim powietrze, które w pierwszym etapie jest sprężane i oczyszczane. Proces polega na odprowadzeniu ciepła i innych zanieczyszczeń z dedykowanego urządzenia. Następnie następuje chłodzenie i odseparowanie od siebie składników – tu zastosowanie znajdzie kolumna rektyfikacyjna. Ostatnim krokiem jest destylacja całości w kolumnie nadciśnieniowej.
Zastosowanie azotu w branżach medycznych
W medycynie, kosmetologii i weterynarii nieustannie korzysta się z dobrodziejstw ciekłego azotu. Dzieje się tak, ponieważ gaz ten jest niepalny i nietrujący. Dodatkowo nie ma smaku i zapachu, a także nie wchodzi w reakcję z innymi substancjami. Zastosowanie azotu w samej medycynie i innych jej obszarach jest bardzo szerokie. Najchętniej wykorzystuje się go leczenia przewlekłego bólu, a także w ginekologii. Na pewno słyszałeś o mrożeniu komórek jajowych, plemników czy zarodków – ciekły azot pełni jedną z najważniejszych funkcji w klinikach leczenia niepłodności. Podobnie wykorzystuje się go do przechowywania nasienia zwierząt w weterynarii. Ciekawe pomysły na zastosowanie azotu w ciekłej formie znajdziesz np. na https://www.cryogenshop.pl/pl/blog – wejdź i przekonaj się, jak niezwykłe są jego właściwości!
Gdzie jeszcze wykorzystuje się ciekły azot?
Ciekawym przykładem wykorzystania ciekłego azotu jest gastronomia. Dzięki jego zastosowaniu można stworzyć niebanalne potrawy kuchni molekularnej, którymi szczycą się najlepsi kucharze na świecie. Wszystko za sprawą właściwości tego związku chemicznego – nie ma smaku i zapachu, w żaden sposób nie wpływa więc na kubki smakowe podczas degustacji dań. Robi natomiast niezwykłe wrażenie na koneserach nowoczesnych efektów kulinarnych.