< 
Baner desktopowy
Baner mobilny
Zamrażarka szokowa — dlaczego warto ją mieć?

Wydarzenia

Zamrażarka szokowa — dlaczego warto ją mieć?

18.05.2023
autor: artykuł sponsorowany
Nowoczesne metody konserwacji żywności, takie jak zamrażarki szokowe, pozwalają na przedłużenie trwałości produktów, jednocześnie minimalizując utratę ich wartości odżywczych. Dzięki zastosowaniu gwałtownego obniżenia temperatury przy pomocy zimnego nawiewu technologia schładzania i mrożenia szokowego zapewnia, że żywność po rozmrożeniu zachowuje swoją strukturę i smak. Prowadzisz lokal gastronomiczny? Poznaj znacznie więcej powodów, dla których warto zainwestować w „szokówkę”!

Jak działa zamrażarka szokowa?

„Szokówka”, czyli zamrażarka szokowa, to innowacyjne urządzenie chłodnicze, które umożliwia szybkie obniżenie temperatury produktów. Wyposażono je w wydajny agregat i system wentylatorów, który zapewnia efektywną cyrkulację powietrza wewnątrz komory chłodniczej. Mnóstwo wysokiej jakości, solidnych i wydajnych zamrażarek szokowych znajdziesz na: https://gastronet24.pl/12725-schladzarki-szokowe.

W tego typu urządzeniu gastronomicznym dzięki zimnemu nadmuchowi w -25°C, produkty są błyskawicznie schładzane do wewnętrznej temperatury około 3°C. Następnie można przechowywać żywność przez kilka dni w chłodziarce lub, aby jeszcze bardziej przedłużyć jej trwałość, zapakować próżniowo przy pomocy pakowarki. „Szokówka” działa znacznie szybciej niż tradycyjna chłodziarka, a także skutecznie schładza produkty gorące, na przykład po gotowaniu, smażeniu czy grillowaniu.

Jeżeli chodzi o funkcję mrożenia szokowego, powietrze nadmuchiwane do urządzenia osiąga temperaturę -40°C, co pozwala zamrozić dużą ilość żywności w zaledwie kilkadziesiąt minut. W wyniku tego procesu, cząsteczki wody szybko przekształcają się w drobne kryształki lodu. Ich mały rozmiar chroni delikatne produkty, takie jak owoce, przed uszkodzeniem struktury. W efekcie mrożenie szokowe gwarantuje zachowanie jakości, smaku i konsystencji świeżej żywności.

 

Chłodzenie szokowe — dlaczego warto w nie zainwestować?

Schładzanie, mrożenie i rozmrażanie żywności przy pomocy konwencjonalnych technik niesie ze sobą duże ryzyko rozmnażania bakterii. Im dłużej produkt pozostaje w strefie niebezpiecznych temperatur – od +45°C do +10°C, tym większe jest zagrożenie rozwoju niezdrowych dla człowieka mikroorganizmów.

Dzięki zamrażarkom szokowym trwałość produktów znacznie się wydłuża, a namnażanie bakterii szybko się redukuje. Skuteczny proces chłodzenia ogranicza czas, w którym produkt znajduje się w strefie niebezpiecznych temperatur. Natomiast wbudowana w zamrażarkę szokową sonda umożliwia stały monitoring żywności. W rezultacie, urządzenie umożliwia bezpieczne przygotowanie potraw z wyprzedzeniem, stosując metodę cook-chill albo cook-freeze.

Zamrażarka szokowa w małej gastronomii — czy warto?

Gastronomiczne „szokówki” wykorzystuje w różnorodnych dziedzinach usług, takich jak gastronomia, piekarnictwo, cukiernictwo, garmażeria czy produkcja lodów. Stosuje się te urządzenia zarówno w dużych przetwórniach, jak i mniejszych lokalach gastronomicznych. Choć może się to wydawać nieoczywiste, właśnie te nieduże przedsiębiorstwa mogą czerpać korzyści z inwestycji w uniwersalny sprzęt typu szokowego. Dlaczego?

Zamrażarka szokowa pozwala na szybsze i bardziej efektywne działanie każdego lokalu. Planując dania z wyprzedzeniem, można znacznie skrócić czas oczekiwania na zamówienie i uniknąć sytuacji, gdy dane danie z menu nie jest dostępne. Będzie to docenione zarówno przez klientów, jak i personel kuchni. Multifunkcyjne urządzenie może zastąpić nawet pięć różnych sprzętów w zapleczu o ograniczonej przestrzeni. Co więcej, niektóre modele „szokówek” można wykorzystać jako podstawę pod piec konwekcyjno-parowy, jednocześnie zwiększając ich funkcjonalność.

Już teraz zachęcamy cię do nabycia zamrażarki szokowej do swojego lokalu gastronomicznego. Powodzenia podczas zakupów!

WOK HUTNIK - zaproszenie na spotkanie z Tomaszem Raczkiem
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość
Jak wspierać bliską osobę w walce z uzależnieniem?

Jak wspierać bliską osobę w walce z uzależnieniem?

Uzależnienie to choroba, która dotyka nie tylko osoby w nią uwikłanej, ale całej rodziny. Wiele osób pyta: „Co mogę zrobić, aby pomóc bliskiemu?”. Wsparcie emocjonalne i odpowiednia postawa najbliższego otoczenia mogą mieć ogromne znaczenie. W tym artykule podpowiadamy, jak rozmawiać z osobą uzależnioną i jakie kroki podjąć, by nie pogłębiać problemu.
zobacz więcej
Nagroda marszałka dla Artura Szydlika

Nagroda marszałka dla Artura Szydlika

Artur Szydlik – rzeźbiarz, metaloplastyk, nauczyciel plastyki, etyki i filozofii w Zespole Szkół nr 3 im. Jana Kochanowskiego w Wyszkowie - otrzymał 21 października Nagrodę Marszałka Województwa Mazowieckiego 2025. Był jednym z dziesięciu laureatów tej nagrody, a zgłosiła go Rada Powiatu w Ostrowi Mazowieckiej.
zobacz więcej
Władza w kryzysie

Władza w kryzysie

Burmistrz i przedstawiciele wszystkich ugrupowań w samorządzie Gminy Wyszków w rozmowach z „Nowym Wyszkowiakiem” mówią o tym, jak doszło do sytuacji, która nigdy wcześniej nie miała u nas miejsca, a przede wszystkim, co dalej? Czy spór środowiska, które przejęło władzę w Wyszkowie, uda się zakończyć?

Prezentujemy fragmenty rozmów. Całość w papierowym wydaniu „Nowego Wyszkowiaka”.
zobacz więcej
Rondo zamknięte do drugiej połowy października

Rondo zamknięte do drugiej połowy października

Prawdopodobnie jeszcze do 20 października będzie zamknięte rondo kard. Stefana Wyszyńskiego, u zbiegu ulic Pułtuskiej i Sowińskiego. Jak zapewnia MZDW, opóźnienie prac na rondzie nie wpłynie na termin zakończenia remontu całej ul. Sowińskiego, która ma być gotowa z końcem listopada.
zobacz więcej
Zitcom
Zitcom