Jak działa zamrażarka szokowa?
„Szokówka”, czyli zamrażarka szokowa, to innowacyjne urządzenie chłodnicze, które umożliwia szybkie obniżenie temperatury produktów. Wyposażono je w wydajny agregat i system wentylatorów, który zapewnia efektywną cyrkulację powietrza wewnątrz komory chłodniczej. Mnóstwo wysokiej jakości, solidnych i wydajnych zamrażarek szokowych znajdziesz na: https://gastronet24.pl/12725-schladzarki-szokowe.
W tego typu urządzeniu gastronomicznym dzięki zimnemu nadmuchowi w -25°C, produkty są błyskawicznie schładzane do wewnętrznej temperatury około 3°C. Następnie można przechowywać żywność przez kilka dni w chłodziarce lub, aby jeszcze bardziej przedłużyć jej trwałość, zapakować próżniowo przy pomocy pakowarki. „Szokówka” działa znacznie szybciej niż tradycyjna chłodziarka, a także skutecznie schładza produkty gorące, na przykład po gotowaniu, smażeniu czy grillowaniu.
Jeżeli chodzi o funkcję mrożenia szokowego, powietrze nadmuchiwane do urządzenia osiąga temperaturę -40°C, co pozwala zamrozić dużą ilość żywności w zaledwie kilkadziesiąt minut. W wyniku tego procesu, cząsteczki wody szybko przekształcają się w drobne kryształki lodu. Ich mały rozmiar chroni delikatne produkty, takie jak owoce, przed uszkodzeniem struktury. W efekcie mrożenie szokowe gwarantuje zachowanie jakości, smaku i konsystencji świeżej żywności.
Chłodzenie szokowe — dlaczego warto w nie zainwestować?
Schładzanie, mrożenie i rozmrażanie żywności przy pomocy konwencjonalnych technik niesie ze sobą duże ryzyko rozmnażania bakterii. Im dłużej produkt pozostaje w strefie niebezpiecznych temperatur – od +45°C do +10°C, tym większe jest zagrożenie rozwoju niezdrowych dla człowieka mikroorganizmów.
Dzięki zamrażarkom szokowym trwałość produktów znacznie się wydłuża, a namnażanie bakterii szybko się redukuje. Skuteczny proces chłodzenia ogranicza czas, w którym produkt znajduje się w strefie niebezpiecznych temperatur. Natomiast wbudowana w zamrażarkę szokową sonda umożliwia stały monitoring żywności. W rezultacie, urządzenie umożliwia bezpieczne przygotowanie potraw z wyprzedzeniem, stosując metodę cook-chill albo cook-freeze.
Zamrażarka szokowa w małej gastronomii — czy warto?
Gastronomiczne „szokówki” wykorzystuje w różnorodnych dziedzinach usług, takich jak gastronomia, piekarnictwo, cukiernictwo, garmażeria czy produkcja lodów. Stosuje się te urządzenia zarówno w dużych przetwórniach, jak i mniejszych lokalach gastronomicznych. Choć może się to wydawać nieoczywiste, właśnie te nieduże przedsiębiorstwa mogą czerpać korzyści z inwestycji w uniwersalny sprzęt typu szokowego. Dlaczego?
Zamrażarka szokowa pozwala na szybsze i bardziej efektywne działanie każdego lokalu. Planując dania z wyprzedzeniem, można znacznie skrócić czas oczekiwania na zamówienie i uniknąć sytuacji, gdy dane danie z menu nie jest dostępne. Będzie to docenione zarówno przez klientów, jak i personel kuchni. Multifunkcyjne urządzenie może zastąpić nawet pięć różnych sprzętów w zapleczu o ograniczonej przestrzeni. Co więcej, niektóre modele „szokówek” można wykorzystać jako podstawę pod piec konwekcyjno-parowy, jednocześnie zwiększając ich funkcjonalność.
Już teraz zachęcamy cię do nabycia zamrażarki szokowej do swojego lokalu gastronomicznego. Powodzenia podczas zakupów!