Baner desktopowy
Baner mobilny
materialy/info/med1/14139.jpg

Wydarzenia

Zamrażarka szokowa — dlaczego warto ją mieć?

18.05.2023
autor: artykuł sponsorowany
Nowoczesne metody konserwacji żywności, takie jak zamrażarki szokowe, pozwalają na przedłużenie trwałości produktów, jednocześnie minimalizując utratę ich wartości odżywczych. Dzięki zastosowaniu gwałtownego obniżenia temperatury przy pomocy zimnego nawiewu technologia schładzania i mrożenia szokowego zapewnia, że żywność po rozmrożeniu zachowuje swoją strukturę i smak. Prowadzisz lokal gastronomiczny? Poznaj znacznie więcej powodów, dla których warto zainwestować w „szokówkę”!

Jak działa zamrażarka szokowa?

„Szokówka”, czyli zamrażarka szokowa, to innowacyjne urządzenie chłodnicze, które umożliwia szybkie obniżenie temperatury produktów. Wyposażono je w wydajny agregat i system wentylatorów, który zapewnia efektywną cyrkulację powietrza wewnątrz komory chłodniczej. Mnóstwo wysokiej jakości, solidnych i wydajnych zamrażarek szokowych znajdziesz na: https://gastronet24.pl/12725-schladzarki-szokowe.

W tego typu urządzeniu gastronomicznym dzięki zimnemu nadmuchowi w -25°C, produkty są błyskawicznie schładzane do wewnętrznej temperatury około 3°C. Następnie można przechowywać żywność przez kilka dni w chłodziarce lub, aby jeszcze bardziej przedłużyć jej trwałość, zapakować próżniowo przy pomocy pakowarki. „Szokówka” działa znacznie szybciej niż tradycyjna chłodziarka, a także skutecznie schładza produkty gorące, na przykład po gotowaniu, smażeniu czy grillowaniu.

Jeżeli chodzi o funkcję mrożenia szokowego, powietrze nadmuchiwane do urządzenia osiąga temperaturę -40°C, co pozwala zamrozić dużą ilość żywności w zaledwie kilkadziesiąt minut. W wyniku tego procesu, cząsteczki wody szybko przekształcają się w drobne kryształki lodu. Ich mały rozmiar chroni delikatne produkty, takie jak owoce, przed uszkodzeniem struktury. W efekcie mrożenie szokowe gwarantuje zachowanie jakości, smaku i konsystencji świeżej żywności.

 

Chłodzenie szokowe — dlaczego warto w nie zainwestować?

Schładzanie, mrożenie i rozmrażanie żywności przy pomocy konwencjonalnych technik niesie ze sobą duże ryzyko rozmnażania bakterii. Im dłużej produkt pozostaje w strefie niebezpiecznych temperatur – od +45°C do +10°C, tym większe jest zagrożenie rozwoju niezdrowych dla człowieka mikroorganizmów.

Dzięki zamrażarkom szokowym trwałość produktów znacznie się wydłuża, a namnażanie bakterii szybko się redukuje. Skuteczny proces chłodzenia ogranicza czas, w którym produkt znajduje się w strefie niebezpiecznych temperatur. Natomiast wbudowana w zamrażarkę szokową sonda umożliwia stały monitoring żywności. W rezultacie, urządzenie umożliwia bezpieczne przygotowanie potraw z wyprzedzeniem, stosując metodę cook-chill albo cook-freeze.

Zamrażarka szokowa w małej gastronomii — czy warto?

Gastronomiczne „szokówki” wykorzystuje w różnorodnych dziedzinach usług, takich jak gastronomia, piekarnictwo, cukiernictwo, garmażeria czy produkcja lodów. Stosuje się te urządzenia zarówno w dużych przetwórniach, jak i mniejszych lokalach gastronomicznych. Choć może się to wydawać nieoczywiste, właśnie te nieduże przedsiębiorstwa mogą czerpać korzyści z inwestycji w uniwersalny sprzęt typu szokowego. Dlaczego?

Zamrażarka szokowa pozwala na szybsze i bardziej efektywne działanie każdego lokalu. Planując dania z wyprzedzeniem, można znacznie skrócić czas oczekiwania na zamówienie i uniknąć sytuacji, gdy dane danie z menu nie jest dostępne. Będzie to docenione zarówno przez klientów, jak i personel kuchni. Multifunkcyjne urządzenie może zastąpić nawet pięć różnych sprzętów w zapleczu o ograniczonej przestrzeni. Co więcej, niektóre modele „szokówek” można wykorzystać jako podstawę pod piec konwekcyjno-parowy, jednocześnie zwiększając ich funkcjonalność.

Już teraz zachęcamy cię do nabycia zamrażarki szokowej do swojego lokalu gastronomicznego. Powodzenia podczas zakupów!

Bug Nature Festiwal 2025
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość
Jak wieloletnie, rozłożyste drzewo. Taneczne drzewo (FOTO)

Jak wieloletnie, rozłożyste drzewo. Taneczne drzewo (FOTO)

Już po raz 20. mogliśmy oglądać Deptak Taneczny, tym razem pod wiele mówiącym tytułem „Korzenie i konary”. Tegoroczny deptak to coś więcej niż wydarzenie artystyczne. Takie jubileusze skłaniają bowiem do refleksji, budzą emocje, wyciskają łzy wzruszenia, eksplodują radością, a z ust płyną słowa wdzięczności.
zobacz więcej
Dlaczego dąb to król drewna meblarskiego?

Dlaczego dąb to król drewna meblarskiego?

Drewno dębowe od setek lat cieszy się niesłabnącym uznaniem wśród stolarzy, projektantów wnętrz i miłośników solidnych mebli. Traktowane jako synonim luksusu i trwałości, znajduje zastosowanie nie tylko w klasycznych komodach czy stołach, ale także w nowoczesnych aranżacjach. W czasach, gdy rynek zalewają tańsze materiały drewnopodobne, dąb wciąż pozostaje symbolem jakości, elegancji i ponadczasowego stylu.
zobacz więcej
Prestiżowe wyróżnienie dla nauczycielki CEZiU „Kopernik” (FOTO)

Prestiżowe wyróżnienie dla nauczycielki CEZiU „Kopernik” (FOTO)

Gdy pasja spotyka się z wiedzą, a innowacja z codzienną pracą w szkole – dzieją się rzeczy wielkie. Tak właśnie było w przypadku Hanny Paź, nauczycielki chemii i fizyki w Centrum Edukacji Zawodowej i Ustawicznej „Kopernik” w Wyszkowie, która została uhonorowana podczas gali finałowej prestiżowego konkursu „Innowacyjne metody pracy z uczniem w szkole branżowej”.
zobacz więcej
Smutna mama. Kiedy należy szczególnie zwrócić uwagę na to, jak ma się mama?

Smutna mama. Kiedy należy szczególnie zwrócić uwagę na to, jak ma się mama?

Świat karmi nas cukierkowymi obrazami macierzyństwa. I oczywiście, pojawienie się dziecka to dla większości rodziców ogromne szczęście. Ale mamy dogania też obniżony nastrój…
Bycie mamą to praca trwająca 24 godziny na dobę, bez urlopu i zwolnień lekarskich. Mieści w sobie bycie terapeutką, pielęgniarką, nauczycielką, dietetykiem, trenerem i wiele, wiele innych zadań. Matkowanie jest odpowiedzialnym, pochłaniającym zajęciem. Oczywiście daje mnóstwo satysfakcji i może być najwspanialszą przygodą w życiu. Ale są momenty, kiedy należy szczególnie zwrócić uwagę na to, jak ma się mama.
zobacz więcej