Zamrażarka szokowa — dlaczego warto ją mieć?

Wydarzenia

Zamrażarka szokowa — dlaczego warto ją mieć?

18.05.2023
autor: artykuł sponsorowany
Nowoczesne metody konserwacji żywności, takie jak zamrażarki szokowe, pozwalają na przedłużenie trwałości produktów, jednocześnie minimalizując utratę ich wartości odżywczych. Dzięki zastosowaniu gwałtownego obniżenia temperatury przy pomocy zimnego nawiewu technologia schładzania i mrożenia szokowego zapewnia, że żywność po rozmrożeniu zachowuje swoją strukturę i smak. Prowadzisz lokal gastronomiczny? Poznaj znacznie więcej powodów, dla których warto zainwestować w „szokówkę”!

Jak działa zamrażarka szokowa?

„Szokówka”, czyli zamrażarka szokowa, to innowacyjne urządzenie chłodnicze, które umożliwia szybkie obniżenie temperatury produktów. Wyposażono je w wydajny agregat i system wentylatorów, który zapewnia efektywną cyrkulację powietrza wewnątrz komory chłodniczej. Mnóstwo wysokiej jakości, solidnych i wydajnych zamrażarek szokowych znajdziesz na: https://gastronet24.pl/12725-schladzarki-szokowe.

W tego typu urządzeniu gastronomicznym dzięki zimnemu nadmuchowi w -25°C, produkty są błyskawicznie schładzane do wewnętrznej temperatury około 3°C. Następnie można przechowywać żywność przez kilka dni w chłodziarce lub, aby jeszcze bardziej przedłużyć jej trwałość, zapakować próżniowo przy pomocy pakowarki. „Szokówka” działa znacznie szybciej niż tradycyjna chłodziarka, a także skutecznie schładza produkty gorące, na przykład po gotowaniu, smażeniu czy grillowaniu.

Jeżeli chodzi o funkcję mrożenia szokowego, powietrze nadmuchiwane do urządzenia osiąga temperaturę -40°C, co pozwala zamrozić dużą ilość żywności w zaledwie kilkadziesiąt minut. W wyniku tego procesu, cząsteczki wody szybko przekształcają się w drobne kryształki lodu. Ich mały rozmiar chroni delikatne produkty, takie jak owoce, przed uszkodzeniem struktury. W efekcie mrożenie szokowe gwarantuje zachowanie jakości, smaku i konsystencji świeżej żywności.

 

Chłodzenie szokowe — dlaczego warto w nie zainwestować?

Schładzanie, mrożenie i rozmrażanie żywności przy pomocy konwencjonalnych technik niesie ze sobą duże ryzyko rozmnażania bakterii. Im dłużej produkt pozostaje w strefie niebezpiecznych temperatur – od +45°C do +10°C, tym większe jest zagrożenie rozwoju niezdrowych dla człowieka mikroorganizmów.

Dzięki zamrażarkom szokowym trwałość produktów znacznie się wydłuża, a namnażanie bakterii szybko się redukuje. Skuteczny proces chłodzenia ogranicza czas, w którym produkt znajduje się w strefie niebezpiecznych temperatur. Natomiast wbudowana w zamrażarkę szokową sonda umożliwia stały monitoring żywności. W rezultacie, urządzenie umożliwia bezpieczne przygotowanie potraw z wyprzedzeniem, stosując metodę cook-chill albo cook-freeze.

Zamrażarka szokowa w małej gastronomii — czy warto?

Gastronomiczne „szokówki” wykorzystuje w różnorodnych dziedzinach usług, takich jak gastronomia, piekarnictwo, cukiernictwo, garmażeria czy produkcja lodów. Stosuje się te urządzenia zarówno w dużych przetwórniach, jak i mniejszych lokalach gastronomicznych. Choć może się to wydawać nieoczywiste, właśnie te nieduże przedsiębiorstwa mogą czerpać korzyści z inwestycji w uniwersalny sprzęt typu szokowego. Dlaczego?

Zamrażarka szokowa pozwala na szybsze i bardziej efektywne działanie każdego lokalu. Planując dania z wyprzedzeniem, można znacznie skrócić czas oczekiwania na zamówienie i uniknąć sytuacji, gdy dane danie z menu nie jest dostępne. Będzie to docenione zarówno przez klientów, jak i personel kuchni. Multifunkcyjne urządzenie może zastąpić nawet pięć różnych sprzętów w zapleczu o ograniczonej przestrzeni. Co więcej, niektóre modele „szokówek” można wykorzystać jako podstawę pod piec konwekcyjno-parowy, jednocześnie zwiększając ich funkcjonalność.

Już teraz zachęcamy cię do nabycia zamrażarki szokowej do swojego lokalu gastronomicznego. Powodzenia podczas zakupów!

Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość
Te medialne sugestie…

Te medialne sugestie…

- Przez myśl mi nie przeszło, żeby ten przetarg był ustawiony. Ktoś, kto czyta tak krótki termin w Ostrołęce czy Przasnyszu, bardzo często w tej branży odnosi takie wrażenie - swoje wystąpienie na sesji w kwestii przetargu na przebudowę wyszkowskiego dworca tłumaczył radny Waldemar Karłowicz.
- Uważam, że jest niedopuszczalne, żeby sugestie o tym, że przetarg był ustawiony, w jakiejkolwiek narracji padały. To jest zachowanie poniżej wszelkiej krytyki - uważa jednak Alicja Staszkiewicz.
zobacz więcej
Dlaczego wysokie miejsce w Google nie zawsze oznacza sukces?

Dlaczego wysokie miejsce w Google nie zawsze oznacza sukces?

Wiele osób utożsamia skuteczne SEO wyłącznie z obecnością w TOP3 wyników wyszukiwania. Tymczasem w świecie rosnącej konkurencji i coraz bardziej wyedukowanych użytkowników kluczowe staje się coś więcej niż sam ranking. W praktyce zdarza się, że witryna na pierwszej pozycji ma mniejszy ruch i niższy współczynnik konwersji niż ta, która plasuje się oczko niżej. Zastanówmy się więc, co dzieje się „pod powierzchnią” wyszukiwarek i jakie czynniki wpływają na realne wyniki biznesowe.
zobacz więcej
Opryski i profilaktyka sposobem na ochronę rzepaku przed szarą pleśnią

Opryski i profilaktyka sposobem na ochronę rzepaku przed szarą pleśnią

Szara pleśń (Botrytis cinerea) to groźna choroba grzybowa, która może poważnie wpłynąć na plony rzepaku. Występuje szczególnie w warunkach wysokiej wilgotności i umiarkowanych temperatur. Właściwa profilaktyka oraz skuteczne środki ochrony roślin są kluczowe dla ograniczenia strat.
zobacz więcej
Bolesława Chrobrego droga do korony

Bolesława Chrobrego droga do korony

W okresie Wielkanocy 1025 roku w katedrze gnieźnieńskiej odbyła się ceremonia koronacji Bolesława Chrobrego. O jego drodze do korony, podczas wykładu w Wyszkowskim Ośrodku Kultury „Hutnik”, mówił Oliwier Ciskowski - wyszkowianin, student Uniwersytetu Warszawskiego, Wydziału Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych, zainteresowany historią, zwłaszcza historią średniowiecza.
zobacz więcej