Wymagania glebowe
Żyto najczęściej uprawiane jest na najgorszych glebach. Według zaleceń doskonale rośnie na glebach kompleksu żytniego dobrego, słabego i najsłabszego (klasa IVa, IVb, V, VI), a także kompleksu zbożowo-pastewnego słabego. Plonowanie żyta na słabych glebach jest znacznie wyższe niż w przypadku innych odmian zbóż. Roślina dobrze radzi sobie na glebach kwaśnych, niekorzystne dla nie jest pH gleby poniżej 4. Regulacja odczynu glebowego w przypadku żyta jest więc bardzo ważna.
Uprawianie przedplonu
W przypadku żyta zalecane jest zastosowanie przedplonu. Świetnymi przedplonami dla tego rodzaju zboża są: rośliny strączkowe, ziemniaki wczesne i średnio wczesne, owies, a także jęczmień. Najgorszym przedplonem są zaś zboża ozime.
Więcej informacji na: choroby zbóż
Właściwe przygotowanie roli
Istotne jest właściwe przygotowanie roli pod uprawę żyta. Podstawowym czynnikiem, na który warto zwrócić uwagę, jest odleżenie gleby. Po orce głębokiej zaleca się, aby czas osiadania roli wynosił ok. 2 tygodnie. Po orce gleba powinna zostać zbronowana, a tuż przed siewem odpowiednio wzbogacona. W przypadku późno zebranych przedplonów można zdecydować się jedynie na talerzowanie.
Termin siewu
Siew żyta musi być przeprowadzony stosunkowo wcześnie. Jego opóźnienie może wywołać skrócenie okresu wegetacji, co w konsekwencji przyczyni się do obniżenia zimotrwałości roślin. Ten rodzaj zboża sieje się między 15 a 30 września. Gęstość siewu zależy od jakości gleby. Im lepsza gleba, tym gęstość powinna być mniejsza i odpowiednio im gorsza gleba, tym gęstość większa.
Odpowiednie nawożenie
Uprawiając żyto, możemy borykać się przede wszystkim z niedoborem azotu. Zwłaszcza, iż uprawy najczęściej lokalizowane są na glebach lekkich. Nawożenie azotem wymaga uwzględnienia czterech podstawowych warunków. Są to: jakość gleby, rodzaj przedplonu, warunki atmosferyczne oraz szacowany plon.