Baner desktopowy
Baner mobilny
materialy/info/med1/14970.jpg

Wydarzenia

Systemy POS dla gastronomii – co warto o nich wiedzieć?

29.01.2024
autor: Materiał zewnętrzny
Restauracje, kawiarnie oraz pizzerie potrzebują do sprawnego funkcjonowania nie tylko przeszkolonej załogi. Aby obiekt mógł funkcjonować poprawnie, nierzadko wymaga to dobrego zorganizowania. Pomóc w tym może nowoczesne oprogramowanie dla gastronomii, które powstało właśnie po to, by ułatwić pracę w lokalu. Systemy POS dla gastronomii stanowią programy stworzone z myślą o trudach, z jakimi na co dzień muszą sobie poradzić właściciele restauracji i innych obiektów gastronomicznych. Obsługa klientów, rozładowywanie kolejek, zwiększanie wartości rachunków o nowe pozycje domówione przez odwiedzających – ryzyko popełnienia ludzkiego błędu jest bardzo wysokie. Oprogramowania mają za zadanie w pełni je minimalizować, a jednocześnie nieść szereg innych funkcji, mających za zadanie wspomóc załogę restauracji w sprawowaniu pieczy nad lokalem.

Charakterystyka oprogramowań dla gastronomii i ich najważniejsze zalety

Programy gastronomiczne oferują dziś przejrzyste menu, nastawione na maksymalne uproszczenie sprzedaży – dodatkową zaletą tego przedsięwzięcia jest ułatwienie pracy. Obecnie mamy do czynienia z szeregiem systemów mobilnych, które pozwalają na przesyłanie informacji o zamówieniu prosto ze stanowiska sprzedażowego do kuchni, w której drukowane są jako bony czy też wyświetlane na ekranach LCD. Dzięki temu kelnerzy są w stanie błyskawicznie przyjąć zamówienie przy stoliku, przy mniejszych szansach na popełnienie błędu. Takie rozwiązanie sprzyja szybszej rotacji stolików w lokalu, gdyż proces odbierania zamówień oraz wydawania potraw jest znacznie sprawniejszy. Istnieją również systemy, które pozwalają właścicielom lokalu na monitorowanie dziennego utargu, liczby oraz średniej wartości rachunków. Ponadto, oprogramowanie pozwala sprawdzić, ile jest aktualnie otwartych rachunków, a także czym konkretnie zajmują się pracownicy. Oznacza to, że właściciele lokali nie muszą być stale obecni na miejscu, by mieć świadomość, co się w nim dzieje. Systemy POS dla gastronomii obejmują również kompleksowe zarządzanie polityką magazynową restauracji. Pozwala to na minimalizowanie strat towaru oraz nie dopuszczenie do sytuacji, w której lokal pozbawiony był składników do dań. Do najważniejszych zalet systemów gastronomicznych zaliczamy:
    • większe zyski ze sprzedaży;
    • łatwiejsze procesy wdrażania pracowników;
    • usprawnienie procesu dokonywania zamówień;
    • sprawne śledzenie efektywności pracowników.

Jak wprowadzić do swojego lokalu nowoczesne systemy POS?

Wraz z postępem technologicznym, wiele branż zaczyna wykorzystywać nowe technologie po to, by móc poprawić jakoś swoich usług oraz zwiększyć wydajność pracy. Systemy i oprogramowania do gastronomii stale się rozwijają, obejmując coraz więcej aspektów z życia restauracji. Rynek jest pełen rozwiązań, dzięki czemu obecnie niemalże każdy zainteresowany znajdzie coś dla siebie. Zestawy gastronomiczne, wraz z dołączonym do nich oprogramowaniem, oferuje między innymi firma GVC Tax, posiadająca w swojej ofercie szereg rozwiązań dedykowanych do restauracji. Programy oferowane w zestawach z pełnym systemem sprzedaży oraz drukarkami fiskalnymi znaleźć można na stronie internetowej gvc.pl. Nowoczesne oprogramowania nie są zarezerwowane wyłącznie dla wielkich sieci restauracyjnych; coraz częściej korzystają z nich również lokalne bary czy kawiarnie, widząc w nich szansę na oszczędność czasu i pieniędzy, który mogą przeznaczyć na dalszy rozwój biznesu. 
WOK Hutnik - Wakacyjne warsztaty 2025
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość
Zitcom