Najlepsze smaki na Mazowszu poszukiwane!

Wydarzenia

Najlepsze smaki na Mazowszu poszukiwane!

22.03.2022
autor: materiał Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego
To już ostatni moment na zgłoszenia do XV edycji konkursu o Laur Marszałka. Do udziału zaproszeni są wszyscy producenci regionalnych przysmaków. Czasu jest niewiele. Nabór trwa tylko do 31 marca br.

Jak podkreśla marszałek Adam Struzik, konkurs od początku cieszy się dużą popularnością. – Konsumenci chętnie wybierają produkty nagrodzone laurem marszałka, bo przyznane przez nas wyróżniania to gwarancja, że dany produkt jest wysokiej jakości. Przez XIV edycji wręczyliśmy już 198 laurów i 68 wyróżnień, a to dowód na to, że jest się czym chwalić!

Żywność regionalna oparta na tradycyjnych recepturach cieszy się coraz większą popularnością – zaznacza Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego. – Mazowieccy producenci od pierwszej edycji konkursu udowadniają, jak dobrze potrafią połączyć tradycję z innowacyjnością, zachowując przy tym wysoką jakość i wyjątkowe walory smakowe swoich wyrobów. Serdecznie zachęcam do udziału w konkursie i jak co roku, czekam na najlepsze i najsmaczniejsze mazowieckiego produkty.

Kto może wziąć udział w konkursie?

W konkursie mogą wziąć udział producenci żywności z terenu województwa mazowieckiego. Zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty i organizacje wytwarzające żywność na mniejszą skalę, takie jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Ważne, aby mogły  udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.

– Zależy nam na tym, aby najlepsi producenci z regionu zostali dostrzeżeni, a ich wyroby zostały docenione. Laur Marszałka to także bardzo dobry sposób na promowanie smacznego i zdrowego jedzenia. Nabór dobiega końca, dlatego serdecznie zachęcam do zgłaszania swoich wyrobów. Naprawdę warto – dodaje Leszek Przybytniak, przewodniczący sejmikowej komisji rolnictwa i terenów wiejskich.

Kategorie

Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Producenci indywidualni będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, owoce i warzywa oraz przetwory owocowe, warzywne i pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).  Przedsiębiorcy zmierzą się w 4 kategoriach: wyroby pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje i inne. Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku.

Jak zgłosić produkt?

Zgłoszenia do konkursu należy składać drogą pocztową lub mailową do 31 marca br. Wypełniony formularz należy przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl.

Szczegóły, regulamin oraz formularze dotyczące konkursu dostępne są na stronie www.mazovia.pl.
Nina Wiśniewska - kwiecień 2023
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość
Jeden krok do zdrowego budowania - przeczytaj "Poradnik Inwestora"

Jeden krok do zdrowego budowania - przeczytaj "Poradnik Inwestora"

Czy naturalne materiały i technologie budowlane – mające zerowy lub wręcz ujemny ślad węglowy – można zastosować na szeroką skalę przy budowie domu jednorodzinnego lub w inwestycji publicznej? Oczywiście, że tak! Jak to zrobić krok po kroku pokazuje „Poradnik Inwestora”, pierwszy w Polsce przystępny zbiór wiedzy o materiałach i technologiach naturalnych. Jest adresowany zarówno do inwestorów indywidualnych, samorządowych jak i deweloperów. A przede wszystkim pozwala zrozumieć, czym jest to budownictwo, z jakich rozwiązań korzysta oraz dlaczego są one warte zastosowania.
zobacz więcej
Materace dla sportowców: Jak wspierają regenerację i wydajność

Materace dla sportowców: Jak wspierają regenerację i wydajność

Sen jest nieodzownym elementem życia każdego sportowca, równie ważnym jak trening czy odpowiednia dieta. To podczas snu nasze ciało przechodzi przez procesy regeneracji i odpoczynku, które są kluczowe dla utrzymania wysokiej wydajności i zdrowia. W sporcie, gdzie każdy detal ma znaczenie, jakość snu może być tym decydującym czynnikiem, który wpływa na różnicę między sukcesem a porażką. W tym artykule skupimy się na znaczeniu dobrego materaca dla sportowców i tym, jak może on wspierać ich regenerację i wydajność.
zobacz więcej
PCPR: Dofinansowania dla osób niepełnosprawnych w 2024 roku

PCPR: Dofinansowania dla osób niepełnosprawnych w 2024 roku

Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Wyszkowie informuje, że w Powiecie Wyszkowskim realizowany jest pilotażowy program PFRON pn. „Aktywny samorząd”. 
zobacz więcej
Tężnia w parku ma być uruchomiona na weekend

Tężnia w parku ma być uruchomiona na weekend

Na weekend urząd miejski planuje uruchomić tężnię w parku miejskim. Dziś do Wyszkowa ma przyjechać wykonawca tężni, by sprawdzić, czy instalacja działa poprawnie.
zobacz więcej