Baner główny
Baner mobilny
materialy/info/med1/12802.jpg

Wydarzenia

Kiełbasa dojrzewająca Zakładów Mięsnych Somianka wśród najlepszych smaków Mazowsza

10.06.2022
autor: Urząd marszałkowski, opr. SB
12 produktów z całego Mazowsza zostało nagrodzonych Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. W gronie nagrodzonych znalazły się Zakłady Mięsne Somianka wyróżnione za kiełbasę dojrzewającą palcówkę.
 
W tej edycji konkursu zgłoszono 127 produktów żywnościowych, w tym 106 wytwarzanych przez producentów indywidualnych oraz 21 wytwarzanych przez przedsiębiorców. Kapituła konkursowa wyróżniła 12 produktów. Jak wskazuje marszałek Adam Struzik, nagrody przyznawane przez samorząd województwa tradycyjnym produktom są gwarancją jakości: – Konkurs o Laur Marszałka od lat pokazuje, że smaki mazowieckich produktów są bardzo różnorodne, ale łączą je wierność tradycji, staranność producentów i przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dziedzictwo kulinarne jest nieodłączną częścią regionalnej tradycji, która mimo upływu lat, wciąż trwa.
W konkursie o Laur Marszałka na najlepszy produkt roku 2021 mogli wziąć udział producenci żywności z terenu województwa mazowieckiego. Zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty oraz organizacje wytwarzające żywność na mniejszą skalę, takie jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Koniecznym warunkiem było udokumentowanie swojej działalności posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych. Co ważne, zgłoszony produkt musiał być powtarzalny, tak by można go było m.in. promować przy różnych okazjach.
Laureaci zostali nagrodzeni podczas uroczystej gali, która odbyła się 8 czerwca w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie. Wśród nagrodzonych przedsiębiorców znalazły się Zakłady Mięsne Somianka, których kiełbasa dojrzewająca palcówka otrzymała laur w kategorii wyrobów pochodzenia zwierzęcego.
Bug Nature Festiwal 2025
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość