- to hasło konkursu kulinarnego, zorganizowanego przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Wyszkowie. W finale gminnym, który odbył się 27 marca w Zespole Szkół nr 1, zwyciężyły reprezentacje wyszkowskich szkół, Dwójki i Czwórki.
Nawiązując do programu „Trzymaj Formę!”, zainicjowanego przez Główny Inspektorat Sanitarny oraz Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności”, w ramach realizacji strategii WHO dotyczącej diety, aktywności fizycznej i zdrowia, wyszkowski Sanepid zaprosił do udziału w konkursie kulinarnym „Jemy zdrowo kolorowo”. Uczestniczyły w nim 2-osobowe zespoły (jedno z uczestników musiała być pełnoletnie), które przygotowywały własne oryginale dania z wymyśloną przez siebie nazwą.
W finale powiatowym, który odbył się 27 marca w pracowni kulinarnej Zespołu Szkól nr 1, rywalizowało 9 drużyn.
Dania oceniała komisja konkursowa: Grażyna Borkowska (przewodniczący, pracownica PSSE Wyszków, reprezentująca też Oddział Rejonowy PCK), Ewa Omelianowicz (nauczycielka ZS1), Marzena Jolanta Skorupska (właścicielka zakładu gastronomicznego). Oto werdykt:
- szkoły podstawowe: I miejsce – Oliwier Tomasz Tybura, Joanna Tybura , SP2 w Wyszkowie, II – Roksana Urraso („Indyk między kłosami w warzywnym ogrodzie”), Adam Rychlicki, SP w Długosiodle, III miejsca nie przyznano
- gimnazjum: I miejsce – Roksana Joanna Tybura, Tomasz Tybura („Lekka sałatka na każdą porę, pieczony łosoś na warzywach julienne z cukrowym groszkiem”) , SP4 w Wyszkowie, II – Gabriela Stysiak, Katarzyna Stysiak, SP w Sieczychach, III – Izabela Wróbel, Jolanta Gołębiewska, SP w Bielinie, III – Justyna Białobrzeska, Iwona Białobrzeska, SP w Nowych Budach
Nagrodami za miejsca na podium był sprzęt gospodarstwa domowego. Pozostali uczestnicy otrzymali nagrody pocieszenia i dyplomy.