ZABRODZIE: Spotkanie miłośników pizzy (FOTO)

Powiat

ZABRODZIE: Spotkanie miłośników pizzy (FOTO)

20.07.2022
autor: Elżbieta Szczuka
W niedzielę 17 lipca Bractwo Zabrodzkie w zabytkowym niegowskim młynie zorganizowało warsztaty pieczenia pizzy, była też możliwość zwiedzania młyna. Zainteresowanie imprezą przeszło oczekiwania organizatorów. Niektórzy czekali w kolejce po pizzę nawet 2 godziny!
 
- Nie dawaliśmy żadnego plakatu, rzuciliśmy tylko jeden post na Facebooku. Myśleliśmy, że będzie kameralnie, że przyjdzie ok. 30 osób, a było ich znacznie więcej – podsumowuje Patryk Tchórz, który prowadził niedzielne warsztaty. 
Na warsztaty pieczenia pizzy do Niegowa (trwały od godz. 12 do 18.30) przyjechali ludzie z różnych miejscowości, byli m.in. mieszkańcy Warszawy, wczasowicze i oczywiście mieszkańcy gminy Zabrodzie. 
Pizza była pieczona w wybudowanym 2 lata temu wolnostojącym piecu chlebowym opalanym drewnem. Piec do pizzy ma trochę inny kształt niż ten do chleba (powinien mieć kopułę, wtedy inaczej rozprowadza się ciepło), ale nikt nie przypuszczał, że pieczenie pizzy będzie cieszyć się większym zainteresowaniem niż pieczenie chleba. 
Upieczonych zostało ok. 80 pizz, każdy sam wybierał dodatki do dekoracji pizzy. Do wyboru były pieczarki, cebulka kandyzowana, szynka, pepperoni, salami, mozzarella, pomidory pelatti. 
Wszystkim uczestnikom pizza bardzo smakowała, niektórzy dopytywali mistrza Patryka o przepis na ciasto. Podajemy składniki: 1 kg mąki, 0,5 l wody, łyżka cukru, łyżeczka soli, 30 g drożdży, 54 ml oleju. Należy pamiętać, że ciasta na pizzę nie wałkujemy lecz rozciągamy palcami.
Oprócz pizzy można było również zjeść hot-dogi.
Duże zainteresowanie, a także prośby uczestników spowodowały, że członkowie bractwa zaplanowali kolejne spotkanie w młynie, w niedzielę 7 sierpnia. Odbędą się wtedy nie tylko warsztaty pieczenia pizzy, ale przewidziano dodatkowe atrakcje, m.in. ognisko, potańcówkę, konkurencje sportowe dla dzieci i młodzieży.
Nina Wiśniewska
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość