Powiat

1 / 4

RZĄŚNIK: O zdrowym stylu życia (foto)

13.05.2016
autor: Małgorzata Turek
Pani dietetyk zwróciła uwagę, aby sprawdzać na produktach datę ważności oraz zawartość  składników, takich jak: białko, błonnik, tłuszcz, cukier, konserwanty, sztuczne barwniki i tzw. „E”. Oczywiście należy wybierać żywność najzdrowszą. 
Prowadząca zapoznała słuchaczy z piramidą żywieniową, wskazała, jakich produktów należy spożywać najwięcej, z których powinniśmy zrezygnować lub ograniczyć ich spożywanie. Zaleciła konsumpcję dużej ilości warzyw pod różną postacią, a także dwa razy dziennie jeść owoce. Pamiętać należy, aby posiłki były smaczne, zdrowe i kolorowe.  
Podkreśliła również, aby w ciągu dnia spożywać pięć posiłków. Śniadanie należy obowiązkowo jeść, ponieważ jest to najważniejszy posiłek, który dostarcza organizmowi energii i innych potrzebnych składników. 
Zaleciła picie wody (od 1,5 l do 2 l dziennie), ale przestrzegła przed piciem  wód smakowych. Dobrej jakości soki mogą zastąpić owoce, natomiast woda jest niezbędna do nawodnienia organizmu i prawidłowego funkcjonowania procesów trawiennych.
Uczniowie powinni zwracać uwagę na to, co jedzą, jak jedzą i wdrażać, już od najwcześniejszych lat, zdrowe nawyki żywieniowe.
Tekst: Małgorzata Turek, Zdjęcia: Marta Zwalińska
 
Nina Wiśniewska - kwiecień 2023
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość