Od czytelników

1 / 6

Zdrowe danie na śniadanie (foto)

07.06.2016
autor: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
Eliminacje powiatowe konkursu kulinarnego „Zdrowe danie na śniadanie” odbyły się 2 czerwca w pracowni gastronomicznej w ZS1. Do udział w konkursie dzieci, młodzież i rodziców zaprosiła Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.
Zadaniem konkursowym było opracowanie przepisu na zdrowe śniadanie, składające się z produktów zawartych w recepturze z uwzględnieniem warzyw, owoców oraz innych zdrowych i cennych dla organizmu ludzkiego dodatków, np. orzechów, pestek, nasion, ziół, przypraw.
Zakwalifikowało się 9 zespołów – uczeń z rodzicem, którzy na bazie opracowanych przez siebie przepisów przygotowywali potrawę. Nad przebiegiem gotowania czuwała komisja, która oceniała walory zdrowotne, trudność wykonania, estetykę podania i walory smakowe.
Nagrody w kategorii szkół podstawowych:
  • I miejsce – Kornelia Kiełbasińska z mamą, SP1
  • II miejsce – Julia Grono z siostrą, SP2
  • III miejsce – Władysław Kawecki z mamą, SP w Długosiodle
Nagrodę w kategorii gimnazjów otrzymała Aleksandra Turek z mamą, Gimnazjum nr 2.
ASF - 2021
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość