Uczniowie klasy drugiej i trzeciej szkoły przysposabiającej do pracy z SOSW w Wyszkowie 6 października, w ramach aktywizacji zawodowej, podjęli pierwszą próbę pracy w szkółce drzewek owocowych, należącej do państwa Małgorzaty i Grzegorza Augustyników z Krąg.
Właściciele szkółki z ogromną serdecznością przyjęli uczniów. Bardzo ciekawie i w przystępny sposób opowiedzieli o swojej pracy. Omówili kolejne etapy produkcji sadzonek drzew owocowych. Przybliżyli typowe zabiegi ogrodnicze. Najciekawszym z nich było szczepienie drzewek, które polega na połączeniu zrazu z odmiany szlachetnej z podkładką gwarantującą zdrowotność i mrozoodporność drzewa. Dzięki szczepieniu drzew owocowych uzyskuje się np. niewielkich rozmiarów jabłonie, zajmujące małą powierzchnię działki (tzw. karłowe), dające jednocześnie dorodne i smaczne owoce.
Następnie gospodarze na polu, na którym rosła niezliczona ilość sadzonek, dokonali demonstracji ostatnich zabiegów pielęgnacyjnych, jakie należy wykonać, aby młode drzewka przygotować do sprzedaży.
Po tym instruktażu uczniowie, pod opieką swoich nauczycielek - Anny Wróbel, Marzeny Mejer i Renaty Frąckiewicz, przystąpili do pracy. Wykonywane czynności tak bardzo im się spodobały, że dopytywali właścicieli o możliwość zatrudnienia po ukończeniu szkoły.
Praca w szkółce drzewek owocowych nie tylko pogłębiła wiedzę uczniów na temat, skąd biorą się owoce, ale przede wszystkim przybliżyła im kolejne etapy zakładania sadu oraz uświadomiła, ile trudu należy ponieść, aby wyhodować jabłonie, czy też inne drzewa, które dadzą pyszne owoce.
Uczniowie podczas swoich pierwszych praktyk zawodowych przekonali się, że słowa wypowiedziane przed laty przez Abrahama Lincolna, że „każda praca jest możliwa, jeśli podzielić ją na odcinki”, nie tracą na ważności. Dzięki takiemu podejściu do pracy, uczniowie z coraz większym optymizmem wchodzą w świat dorosłych. Uważają, że gdy - na miarę swoich możliwości - będą mogli w przyszłości podjąć satysfakcjonującą ich aktywność zawodową, będzie to jednoznaczne z godną jakością ich życia.
Na zakończenie pracy na uczniów czekała słodka niespodzianka w postaci pysznego ciasta z owocami, które przygotowała pani Małgosia. Poza tym otrzymali duży zapas owoców (jabłek i malin), które wykorzystają na zajęciach kulinarnych w szkole.
Uczniowie, przed powrotem do ośrodka, w imieniu własnym, rodziców, nauczycieli i dyrektora, serdecznie podziękowali gospodarzom za umożliwienie pierwszych prób pracy. Była to dla nich niezapomniana lekcja życia.
Praktyki zawodowe dla uczniów szkoły przysposabiającej do pracy zorganizowała pani Anna Wróbel.