To, czy produkt był marynowany, czy kiszony może rozpoznać po smaku. Czym różni się marynowanie od kiszenia? Jakie składniki odżywcze dostarczają tego typu przetwory? Postaramy odpowiedzieć się na te pytania w oparciu o nietypowe kiszonki i marynowane specjały z Ukrainy.
Czym jest marynowanie?
Sposób konserwowania żywności, podczas którego używamy zalewy octowej oraz obróbki termicznej nazywamy marynowaniem. Ten sposób przechowywania jedzenia ma bardzo długą tradycję i uchodzi za najbardziej skuteczną metodę przedłużania przydatności produktów. Żywnością, którą najczęściej marynuje się w polskich kuchniach są grzyby, ogórki, papryka oraz - w wielu przypadkach - mięso.
Co marynuje się na Ukrainie?
W zależności od tego, do jakiego surowca kraj ma największy dostęp, mieszkańcy starają się utrwalić jego smak. W krajach śródziemnomorskich marynowanym specjałem są mule w zalewie octowej, które bez obróbki bardzo szybko straciłyby swoją przydatność i możliwość spożycia. Podobnie Ukraina, która ma dostęp do morza może poszczycić się wieloma rodzajami jadalnych roślin morskich. Jednym z przykładów specjału poddawanego marynowaniu są algi morskie do kupienia w https://best-market.pl/ryby-i-owoce-morza/salatki-z-wodorostow/, które są świetną podstawą do sałatek. W Polsce trend jedzenia wodorostów wciąż nie jest rozpowszechniony.
Dlaczego marynuje się algi morskie?
Odpowiedź wydaje się bardzo prosta, choć może wielu zaskoczyć. Te owoce morza są prawdziwą bombą witaminową, która jest szczególnie zalecana kobietom w ciąży. Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego możemy zakończyć suplementację na rzecz jedzenia wodorostów. W czasie marynowania algi morskie nie tracą żadnych składników odżywczych, a to oznacza, że sałatki z glonów są pełne witamin z grupy B, wapnia oraz kwasów tłuszczowych. Wszystkie te mikro- i makroelementy sprawiają, że sałatki z alg morskich, które są dostępne w Best-market.pl przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Czym jest kiszenie?
Podobnie jak w przypadku marynowania kiszenie ma na celu przedłużenie przydatności produktów. Kwaszenie opiera się na sposobie konserwacji w oparciu o fermentację mlekową. Co oznacza, że w trakcie marynowania produkt nie przemienia się w probiotyki i nadal zachowuje swoje właściwości. Kiszone produkty charakteryzują się większą przyswajalnością przez organizm - to znaczy, że są lepiej trawione niż marynowane.
Kiszony arbuz
Nie wiele osób wie, że kisić możemy właściwie wszystko. W Polsce najczęściej kiszone są warzywa, a wśród nich prym wiedzie ogórek. Na Ukrainie natomiast procesowi fermentacji poddaje się wiele nietypowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest kiszony arbuz więcej przeczytać można na stronie https://best-market.pl/blog/kiszony-arbuz-niezwykly-przysmak/. Ta niezwykła kiszonka jest idealną propozycją dla osób poszukujących nowych smaków, a także poszukujących naturalnych probiotyków dla swojego organizmu.