Marynowane i kiszone specjały z Ukrainy

Od czytelników

Marynowane i kiszone specjały z Ukrainy

18.05.2021
autor: Materiał zewnętrzny
To, czy produkt był marynowany, czy kiszony może rozpoznać po smaku. Czym różni się marynowanie od kiszenia? Jakie składniki odżywcze dostarczają tego typu przetwory? Postaramy odpowiedzieć się na te pytania w oparciu o nietypowe kiszonki i marynowane specjały z Ukrainy.

Czym jest marynowanie?

Sposób konserwowania żywności, podczas którego używamy zalewy octowej oraz obróbki termicznej nazywamy marynowaniem. Ten sposób przechowywania jedzenia ma bardzo długą tradycję i uchodzi za najbardziej skuteczną metodę przedłużania przydatności produktów. Żywnością, którą najczęściej marynuje się w polskich kuchniach są grzyby, ogórki, papryka oraz - w wielu przypadkach - mięso.

Co marynuje się na Ukrainie?

W zależności od tego, do jakiego surowca kraj ma największy dostęp, mieszkańcy starają się utrwalić jego smak. W krajach śródziemnomorskich marynowanym specjałem są mule w zalewie octowej, które bez obróbki bardzo szybko straciłyby swoją przydatność i  możliwość spożycia. Podobnie Ukraina, która ma dostęp do morza może poszczycić się wieloma rodzajami jadalnych roślin morskich. Jednym z przykładów specjału poddawanego marynowaniu są algi morskie do kupienia w https://best-market.pl/ryby-i-owoce-morza/salatki-z-wodorostow/, które są świetną podstawą do sałatek. W Polsce trend jedzenia wodorostów wciąż nie jest rozpowszechniony.

Dlaczego marynuje się algi morskie?

Odpowiedź wydaje się bardzo prosta, choć może wielu zaskoczyć. Te owoce morza są prawdziwą bombą witaminową, która jest szczególnie zalecana kobietom w ciąży. Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego możemy zakończyć suplementację na rzecz jedzenia wodorostów. W czasie marynowania algi morskie nie tracą żadnych składników odżywczych, a to oznacza, że sałatki z glonów są pełne witamin z grupy B, wapnia oraz kwasów tłuszczowych. Wszystkie te mikro- i makroelementy sprawiają, że sałatki z alg morskich, które są dostępne w Best-market.pl przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Czym jest kiszenie?

Podobnie jak w przypadku marynowania kiszenie ma na celu przedłużenie przydatności produktów. Kwaszenie opiera się na sposobie konserwacji w oparciu o fermentację mlekową. Co oznacza, że w trakcie marynowania produkt nie przemienia się w probiotyki i nadal zachowuje swoje właściwości. Kiszone produkty charakteryzują się większą przyswajalnością przez organizm - to znaczy, że są lepiej trawione niż marynowane.

Kiszony arbuz

Nie wiele osób wie, że kisić możemy właściwie wszystko. W Polsce najczęściej kiszone są warzywa, a wśród nich prym wiedzie ogórek. Na Ukrainie natomiast procesowi fermentacji poddaje się wiele nietypowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest kiszony arbuz więcej przeczytać można na stronie https://best-market.pl/blog/kiszony-arbuz-niezwykly-przysmak/. Ta niezwykła kiszonka jest idealną propozycją dla osób poszukujących nowych smaków, a także poszukujących naturalnych probiotyków dla swojego organizmu.
Nina Wiśniewska - kwiecień 2023
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość
Polsko-niemiecka wymiana uczniów Skłodowskiej (FOTO)

Polsko-niemiecka wymiana uczniów Skłodowskiej (FOTO)

W dniach 12.03-19.03.2024 r. uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie wyjechali na spotkanie z młodzieżą z nowej szkoły partnerskiej Gesamtschule an der Erft z Neuss. Spotkanie młodych Polaków i Niemców odbyło się dzięki finansowemu wsparciu międzynarodowej organizacji Polsko-Niemieckiej Współpracy Młodzieży.
zobacz więcej
Zespół Future Perfect bezpłatnie udostępnia zestawy do nauki lekcji języka angielskiego

Zespół Future Perfect bezpłatnie udostępnia zestawy do nauki lekcji języka angielskiego

Zespół Future Perfect zachęca do skorzystania z zestawów przygotowanych przez zespół Future Perfect. Zestawy są oparte na wymaganiach leksykalnych egzaminu maturalnego, ale także nauczyciele szkół podstawowych znajdą wśród nich wiele cennych materiałów.
zobacz więcej
Wielkanocne Warsztaty w Zespole Szkół Specjalnych w Brańszczyku (FOTO)

Wielkanocne Warsztaty w Zespole Szkół Specjalnych w Brańszczyku (FOTO)

W dniach 21-22 marca 2024r. w Zespole Szkół Specjalnych w Brańszczyku zorganizowane zostały dla uczniów tematyczne warsztaty wielkanocne. Celem, jaki przyświecał warsztatom było propagowanie i kultywowanie tradycji związanych z okresem Świąt Wielkanocnych, tworzenie warunków do podejmowania aktywności twórczej oraz umiejętności pracy w grupie. Warsztaty były formą szkolnych rekolekcji wielkopostnych integrujących środowisko i kształtujących postawę szacunku do polskich tradycji i obrzędów.
zobacz więcej
Technologia pomaga palaczom znaleźć mniej szkodliwe alternatywy

Technologia pomaga palaczom znaleźć mniej szkodliwe alternatywy

Niestety, mimo podejmowanych na przestrzeni lat działań edukacyjnych i kampanii społecznych, liczba palaczy na świecie, w tym również w Polsce, nie zmniejsza się. Zdaniem niektórych ekspertów, przede wszystkim z uwagi na nieodpowiednio prowadzoną pozbawioną realnego podejścia politykę antynikotynową. 
zobacz więcej