Jaki blat do kuchni wybrać?

Wydarzenia

Jaki blat do kuchni wybrać?

13.08.2019
autor: materiał zewnętrzny
Planując zabudowę do kuchni, warto zastanowić się na wyborem blatu. To najbardziej narażona na kontakt z wodą i wysoką temperaturą część mebli. Jeśli zostanie wykonana z nieodpowiedniego, mało wytrzymałego materiału szybko straci ładny wygląd i będzie wymagała wymiany. Z czego produkowane są blaty kuchenne? Jakie są ich właściwości i który wybrać?
 

Z jakich materiałów powstają kuchenne blaty?

Jeśli chodzi o blaty kuchenne, obecnie są one produkowane z wielu różnych materiałów. Ogromną popularnością ze względu na niską cenę cieszy się laminat – płyta mdf pokryta okleiną oraz wzmacniającą żywicą. Laminaty imitują różne materiały – mogą przypominać drewno, beton albo marmur. Są jednak niezbyt trwałe, nie można kłaść na nich gorących garnków, trzeba uważać, by nie zalać ich wodą. Inna ciesząca się popularnością opcja to blaty drewniane, które ładnie się prezentują i nadają wnętrzu przytulności, jednak wymagają częstej impregnacji i specjalnego traktowania. Postawienie na nich gorącego garnka czy obtłuszczonej butelki z olejem może prowadzić do trwałego uszkodzenia. W kwestii wytrzymałości wygrywają blaty kamienne. Kamień to twardy, mocny surowiec, który niełatwo uszkodzić. Nie bez powodu jest tak chętnie stosowany w kuchniach – łączy funkcjonalność i ponadczasową elegancję.
 

Blat kuchenny kamienny – największe zalety

Blaty z kamienia są wyjątkowo eleganckie. Ten szlachetny materiał kojarzy się z klasą, wyczuciem stylu, solidnością. Świetnie prezentuję się w klasycznych kuchniach, ale pasuje również do nowoczesnej zabudowy. Występuje w wielu opcjach kolorystycznych, więc z powodzeniem można dopasować go do każdego wnętrza. Największe zalety oferowane przez blat kuchenny kamienny to jednak trwałość i funkcjonalność. Kamień dobrze znosi kontakt z wodą, skrajnymi temperaturami, środkami czystości. Poza takimi wyjątkami jak marmur nie wymaga szczególnej pielęgnacji i jest bardzo wytrzymały. Można na nim stawiać gorące garnki, nie trzeba bać się zalania go wodą. To też materiał ognioodporny, więc bez przeszkód można stosować go w pobliżu kuchenek gazowych.

Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość
Odwiedź naszą stronę www Odwiedź nas na facebooku