Jak dbać o chlebak? Domowe sposoby na czysty chlebak

Wydarzenia

Jak dbać o chlebak? Domowe sposoby na czysty chlebak

09.07.2020
autor: materiał zewnętrzny
Chlebak pozwala zachować świeżość pieczywa na dłużej. Ale musi być utrzymany w odpowiedniej czystości. Bez względu na to, czy został wykonany z naturalnego drewna, lekkiego tworzywa sztucznego czy wytrzymałej stali nierdzewnej. W żadnym przypadku nie możemy zapominać o regularnym czyszczeniu pojemnika, by nie dopuścić do rozwoju pleśni, bakterii, drożdżaków i innych drobnoustrojów... Bo właśnie takie niespodzianki mogą czyhać na chleb i bułki. Wystarczą jednak proste domowe sposoby, by dobrze wyczyścić chlebak i zapewnić pieczywu właściwe warunki przechowywania.
 

Co czyha w brudnym chlebaku?

Czas odpowiedzieć sobie szczerze na pytanie, kiedy ostatnio czyściłeś chlebak? I nie chodzi tu o samo wymiecenie okruszków, ale o dokładne wyczyszczenie pojemnika na pieczywo. Znajdujące się bowiem w chlebaku resztki jedzenia, w połączeniu z wilgocią i ciepłem, tworzą doskonałe środowisko do rozwoju bakterii. W nieczyszczonych chlebakach może rozwijać się także pleśń, roztocza, drożdżaki czy pałeczki salmonelli. Często gości tam także kurz. A jeśli już dojdzie do pojawienia się czarnej pleśni, która uwielbia gromadzić się we wszelkich rogach i zakamarkach, to pozostaje nam taki chlebak wyrzucić. Szczególnie ten drewniany i bambusowy. Czarna pleśń jest bowiem niezwykle trudna do całkowitego wybawienia, a może przyczyniać się do groźnej choroby płuc. Zarodniki pleśni będą przechodzić z chlebaka na świeżo pieczywo, a stamtąd rozsiewać się po całej kuchni. Warto więc temu zapobiec!

 

Chlebaki tylko na pieczywo

Bardzo ważne jest nie tylko samo usuwanie zanieczyszczeń i bakterii, ale również zapobieganie im. Pamiętaj, że chlebak to pojemnik przeznaczony do przechowywania różnego rodzaju pieczywa – chleba, bułek czy bagietek w wersji bez żadnych dodatków. W chlebaku nie ma miejsca na niedojedzoną kanapkę z serem i wędliną, zakupioną w piekarni pizzerkę z sosem i salami czy drożdżówki z twarogiem. Wędliny i nabiał zamknięte w chlebaku to pierwszy krok do założenia hodowli salmonelli i bakterii e-coli. W ten sposób chlebak zamiast przedłużać świeżość pieczywa, będzie znacznie skracał termin jego przydatności.

 

Woda, ocet i soda oczyszczona – sprawdzone trio

Woda i ocet to doskonałe połączenie, bardzo często wykorzystywane do różnych porządków domowych. Mieszanka wody i octu sprawdzi się również do czyszczenia chlebaka, bez względu na to, z jakiego materiału został on wykonany. Zmieszaj wodę z octem w proporcji 2:1, zwilż czystą ściereczkę i dokładnie przetrzyj chlebak przygotowaną mieszanką. Następnie rozsyp w środku trochę sody oczyszczonej, która zwalcza bakterie i świetnie radzi sobie z nieprzyjemnymi zapachami. Pozostaw sodę we wnętrzu chlebaka na całą noc. Na następny dzień, jeśli jest to chlebak stalowy lub ceramiczny - polej dno wrzątkiem, odczekaj godzinę, wylej, przepłucz wodą i wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Z kolei jeśli jest to chlebak drewniany, bambusowy lub plastikowy (nieodporny na wysokie temperatury), przetrzyj wnętrze wilgotną ściereczką, usuwając z niego sodę. Taką domową akcję czyszczenia chlebaka wykonuj raz w tygodniu. A przynajmniej raz na ten tydzień przecieraj wnętrze mieszaniną wody i octu.

 

 

Jeśli jest to chlebak z deską do krojenia, nie zapomnij o odpowiednim wyczyszczeniu i konserwacji deski. W drewnianych deskach powstają bowiem zarysowania i wgłębienia, w których także rozwijają się bakterie. Przed użyciem drewnianej deski warto zaimpregnować ją olejem jadalnym, a później powtarzać taką czynność raz na jakiś czas. Taką deskę powinniśmy wykorzystywać wyłącznie do krojenia suchego pieczywa. Jeśli jednak zdarzy się nam pokroić na niej cebulę, czosnek czy rybę, w usunięciu intensywnego zapachu pomoże natarcie sokiem z połowy cytryny.

 

A jak czyścić chlebaki bambusowe i drewniane?

Chlebaki bambusowe i drewniane uważane są za najlepsze pojemniki do przechowywania pieczywa. Wykonane są bowiem z naturalnych materiałów, które zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, tworząc świetne warunki do trzymania chleba i bułek. Chlebaki wykonane z drewna są jednak nieco trudniejsze do utrzymania w czystości. Nie można myć ich pod bieżącą wodą i z użyciem silnych detergentów. W przeciwieństwie do stali, plastiku i ceramiki, nieodpowiednio użytkowane, mogą chłonąć zapachy i zabarwiać się. Są także podatne na powstawanie pleśni. Wystarczy jednak zadbać o ich właściwe czyszczenie i konserwację, by posłużyły nam jak najlepiej i jak najdłużej. Pamiętaj o regularnym przecieraniu wnętrza chlebaka mieszaniną wody i octu. Nie zamykaj go od razu, ale pozostaw pojemnik otwarty, by dokładnie wysechł.

Znacznie łatwiejsze w utrzymaniu czystości są chlebaki bambusowe. Również wykonane z naturalnego materiału, ale lżejsze i wytrzymalsze. Są mniej podatne na wchłanianie wilgoci, a co za tym idzie, mniej podatne na rozwój pleśni i bakterii. Przechowywane w nich pieczywo na dłużej zachowuje świeżość, a same pojemniki najczęściej prezentują się bardzo stylowo. Ale i w tym przypadku należy pamiętać o regularnym przecieraniu wnętrza wodą z octem.

Polecamy chlebaki bambusowe z Garneczki.pl - https://www.garneczki.pl/produkty/chlebaki,64?attributes%5b22%5d%5b%5d=bambus

MajsterPlus728x240
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość
Zitcom
Zitcom

Najczęściej komentowane