ZABRODZIE: Atrakcyjne Europejskie Dni Dziedzictwa (foto)

Powiat

ZABRODZIE: Atrakcyjne Europejskie Dni Dziedzictwa (foto)

23.09.2019
autor: Elżbieta Szczuka
Wiele atrakcji przygotowało Bractwo Zabrodzkie na organizowane siódmy raz Europejskie Dni Dziedzictwa. Był turniej siatkówki plażowej, warsztaty pieczenia chleba, ognisko, podczas którego śpiewano piosenki z okresu II wojny światowej, a także prezentacja muzycznej twórczości ks. Henryka Nowackiego, kompozytora i pioniera odrodzenia chorału gregoriańskiego. 
 
Od 2013 roku w Niegowie odbywają się Europejskie Dni Dziedzictwa. W tym roku, w dniach 14-15 września, w dwóch lokalizacjach: w zabytkowym młynie „Nowość” (w sobotę) oraz w klasztorze „Samaria” (w niedzielę).
W młynie można było m.in. obejrzeć wystawę poświęconą ks. Henrykowi Nowackiemu (1891-1968) – kompozytorowi, profesorowi śpiewu gregoriańskiego, proboszczowi parafii w Niegowie w latach 1939-1956, założycielowi szkoły muzyki kościelnej, w której kształcili się przyszli organiści. 
W sobotę można też było wziąć udział w warsztatach z papieroplastyki, prowadzonych przez panie z KGW „Gajowianki” oraz w warsztatach piekarskich „Od ziarenka do bochenka”, które prowadziła Urszula Borkowska, przez wiele lat właścicielka piekarni mechanicznej w Niegowie, mistrzyni w swojej branży. Dziadek Urszuli Borkowskiej, Marian Dąbrowski, w latach 20. XX wieku zbudował młyn w Niegowie i nazwał go „Nowość”. A w 1934 roku założył piekarnię. Po wojnie piekarnia została upaństwowiona, prowadziła ją Gminna Spółdzielnia. W 1956 roku piekarnię zwrócono Marianowi Dąbrowskiemu, który wynajął ją Tadeuszowi Borkowskiemu, dotychczasowemu kierownikowi piekarni GS. Obok młyna w połowie lat 60. Tadeusz Borkowski zbudował piekarnię mechaniczną. 
Urszula i Tadeusz Borkowscy zostali małżeństwem, ślub wzięli w1962 roku.
– Przez to i ja zostałam piekarzem – śmieje się pani Urszula. – A mąż, żeby mnie wciągnąć do piekarstwa, kupił maszynę do robienia ciasta, żeby mi nie było ciężko. 
Po 16 latach małżeństwa pani Urszula została wdową. Zdecydowała o kontynuacji działalności piekarni, która funkcjonowała jeszcze przez 25 lat, do 2003 roku.
Pani Urszula opowiedziała, jakie są etapy pieczenia chleba: - Najpierw trzeba mieć surowce: mąkę, zakwas i wodę, później recepturę, czyli przepis. Przygotować piec do temperatury minimum 200 stopni i mieć przygotowane zakwasy (zakwas stoi min. 3 godziny) – to jest podstawa. Następnie robi się ciasto według przepisu, waży się je, kładzie w blaszki lub koszyczki. Ono garuje, czyli rośnie około godziny. Potem się je strychuje, tzn. zwilża wypiekający się chleb (strychówką lub zraszaczem). Piecze się min. 40 minut, a potem się je. Ale gorącego chleba nie powinno się jeść – zastrzega.
Chleb upieczony na warsztatach wszystkim bardzo smakował.
Na boisku przy młynie został w sobotę rozegrany II Turniej Siatkówki Plażowej  Niegów 2019. I miejsce zajęła drużyna Czarna Skra z Dąbrówki (Łukasz Łukasiewicz, Tomasz Jabłoński), II – Ona i Ja z Niegowa (Monika Krynicka, Dawid Dąbrowski), III – Kluski na Bali z Zazdrości (Mateusz Bala, Sebastian Klusek), IV – Smerfy z Niegowa (Patryk Kurzątek, Piotr Antczak).
Wszyscy uczestnicy otrzymali od Arkadiusza Redlickiego, prezesa Bractwa Zabrodzkiego, album „Kronika zza brodu czyli monografia Zabrodzia i okolic”. Puchary i nagrody dla zdobywców trzech pierwszych miejsc ufundowało Starostwo Powiatowe. 
Wieczorem uczestnicy EDD spotkali się przy ognisku, na wieczornicy. Wolontariusze, harcerze i goście śpiewali piosenki żołnierskie, m.in. z czasów Powstania Warszawskiego i II wojny światowej. Akompaniowali im Arkadiusz Redlicki na akordeonie i Mirosław Topolewski na gitarze.
W niedzielę w „Samarii” pokazano prezentację poświęconą ks. Henrykowi Nowackiemu, przeplataną jego kompozycjami w wykonaniu sióstr zakonnych, którym na pianinie akompaniował Paweł Getka.
AKFinanse 728x240
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość
Odwiedź naszą stronę www Odwiedź nas na facebooku
Odwiedź naszą stronę www Odwiedź nas na facebooku