W GOK w Somiance w piątek 28 kwietnia odbędą się warsztaty żywieniowe oraz analiza składu masy ciała dla podopiecznych Stowarzyszenia Społeczno-Kulturalnego „Nasza Gmina Somianka” korzystających z pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020.
W godz. 10-11 osoby chętne będą mogły zrobić sobie analizę składu ciała: pomiar wagi, procentowej ilości tkanki tłuszczowej, procentowej całkowitej ilości wody w organizmie, tłuszczu wisceralnego, masy mięśni, masy kości, BMR. Na badanie należy ubrać skarpetki lub podkolanówki, które łatwo można zdjąć. Pomiaru dokonuje się na bosaka.
Pomiar należy przeprowadzać 3-4 godziny po posiłku. Wcześniej należy:
- unikać napojów o właściwościach moczopędnych lub zawierających kofeinę (np. kawa, herbata, napoje typu cola, energetyki,
- na 2 godziny przed pomiarem wypić 2 szklanki wody,
- unikać picia alkoholu na 24 godziny przed pomiarem,
- ubrać jak najlżejsze ubranie,
- 24 godz. przed pomiarem unikać intensywnej aktywności fizycznej.
Warsztaty żywieniowe „Zasady prawidłowego żywienia” poprowadzi w godz. 11-13 specjalistka ds. żywienia Kinga Zięba z Banku Żywności SOS w Warszawie.