Pani dietetyk zwróciła uwagę, aby sprawdzać na produktach datę ważności oraz zawartość składników, takich jak: białko, błonnik, tłuszcz, cukier, konserwanty, sztuczne barwniki i tzw. „E”. Oczywiście należy wybierać żywność najzdrowszą.
Prowadząca zapoznała słuchaczy z piramidą żywieniową, wskazała, jakich produktów należy spożywać najwięcej, z których powinniśmy zrezygnować lub ograniczyć ich spożywanie. Zaleciła konsumpcję dużej ilości warzyw pod różną postacią, a także dwa razy dziennie jeść owoce. Pamiętać należy, aby posiłki były smaczne, zdrowe i kolorowe.
Podkreśliła również, aby w ciągu dnia spożywać pięć posiłków. Śniadanie należy obowiązkowo jeść, ponieważ jest to najważniejszy posiłek, który dostarcza organizmowi energii i innych potrzebnych składników.
Zaleciła picie wody (od 1,5 l do 2 l dziennie), ale przestrzegła przed piciem wód smakowych. Dobrej jakości soki mogą zastąpić owoce, natomiast woda jest niezbędna do nawodnienia organizmu i prawidłowego funkcjonowania procesów trawiennych.
Uczniowie powinni zwracać uwagę na to, co jedzą, jak jedzą i wdrażać, już od najwcześniejszych lat, zdrowe nawyki żywieniowe.
Tekst: Małgorzata Turek, Zdjęcia: Marta Zwalińska