Dieta dla cukrzyka — podstawowe wytyczne
Na samym początku musimy podkreślić, że bardzo ważna jest konsultacja z lekarzem i monitorowanie na bieżąco wyników. Dla osób z cukrzycą ważne jest utrzymanie poziomu glukozy na w miarę równym poziomie, dlatego istotne jest częstsze spożywanie mniejszych posiłków, najlepiej o regularnych porach. Unikamy wtedy gwałtownych skoków i spadków poziomu cukru we krwi.
Kolejną ważną zasadą jest unikanie cukru. Nie chodzi tylko o cukier dodawany przez nas samych do potraw lub napojów, ale przede wszystkim o cukier ukryty w żywności, zwłaszcza przetworzonej. Obecnie producenci dodają do produktów spożywczych duże ilości cukrów, np. pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego. Powinniśmy unikać gotowych produktów oraz dokładnie analizować składy produktów, w przeciwnym razie narażamy się na nieświadome spożycie cukru w ilościach wielokrotnie przekraczających dziennie zapotrzebowanie.
Podstawą zdrowego trybu życia jest połączenie prawidłowej diety z aktywnością fizyczną i kontrolowanie masy ciała. Nie musi być to wcale intensywny wysiłek, lecz istotna jest regularność — w przypadku dużej nadwagi czy otyłości wskazane są np. spacery.
Ważne pojęcia: indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny
Gdy mamy wątpliwości, co może jeść cukrzyk, najlepiej kierować się indeksem glikemicznym. Wskaźnik IG określa, o ile procent wzrośnie stężenie glukozy we krwi po spożyciu 50 g przyswajalnych węglowodanów. Im niższy IG, tym lepiej dla naszego organizmu. Kolejnym ważnym pojęciem jest ładunek glikemiczny, który z kolei określa ilość węglowodanów w produkcie. Oba te wskaźniki są pomocne przy określeniu, jak komponować nasze posiłki, by zawierały jak najmniej węglowodanów. Dużo pomocnych informacji na ten i inne tematy związane z odżywianiem znajdziemy na portalu zywieniemaznaczenie.pl
Produkty bezpieczne dla cukrzyków
Jak już wspomnieliśmy, cukrzycy powinni wybierać przede wszystkim wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Należą do nich m.in. takie grupy spożywcze jak:
- warzywa i owoce
- nabiał bez dodatku cukru
- orzechy i nasiona
- mięso i ryby
- jaja
- grube kasze
Nie zapominajmy, że wbrew powszechnemu mniemaniu, owoce są dozwolone w diecie cukrzyka. Powinny być jednak spożywane w miarę możliwości na surowo. Niewskazane są także popularne ostatnio smoothie czy wyciskane soki. Obróbka mechaniczna pozbawia je błonnika i w ten sposób znacząco podnosi IG. Pamiętajmy, by uważać na polecane zdrowsze zamienniki cukru jak miód, syrop z agawy czy cukier kokosowy — te produkty również nie są wskazane dla osób z cukrzycą. Jeśli nie możemy zrezygnować ze słodzenia, bezpiecznym wyborem będzie erytrol lub stewia.