Czy zdrowe odżywianie to tylko produkty BIO?

Wydarzenia

Czy zdrowe odżywianie to tylko produkty BIO?

25.08.2021
autor: materiał zewnętrzny
Chociaż świadomość na temat zdrowego stylu życia stale rośnie, to nadal wiele osób nie zdaje sobie sprawy z istoty zdrowego odżywiania. Często zamiast stawiać na jakość, stawiamy na ilość oraz niższą cenę, tymczasem stwierdzenie "jesteś tym, co jesz" powinno stanowić główny wyznacznik podczas dokonywania zakupów spożywczych. Dlaczego produkty bio naprawdę są lepsze i dlaczego warto po nie sięgać?
 

Co to jest zdrowe odżywianie?

Sięganie po wysoko przetworzone artykuły spożywcze, pochodzące z masowych produkcji z pewnością nie przyczynia się do polepszenia stanu zdrowia. Zdrowe odżywianie nie opiera się również na wybieraniu produktów, których opakowania opatrzone zostały dumnym hasłem "zdrowe". Jedynie certyfikaty, których uzyskanie wymaga spełnienia wyznaczonych norm, stanowi gwarancję, że dany owoc, warzywo czy inny artykuł spożywczy są faktycznie korzystne dla zdrowia organizmu.

Zatem, co to jest zdrowe odżywianie? Co kryje się za pojęciem "produkt BIO"? Żywnością ekologiczną mogą mianować się wyłącznie te wyroby, które:

  • zawierają co najmniej 95% składników wyprodukowanych ekologicznymi metodami,
  • były nadzorowane podczas procesu przygotowania i produkcji, zgodnie z przyjętymi wytycznymi,
  • są sprzedawane bezpośrednio od producenta, bądź w zamkniętych, odpowiednio zabezpieczonych opakowaniach.

Produkty BIO są tworzone nie tylko z ekologicznych surowców, ale również w procesie, który ma na celu zachowanie ich wysokiej jakości biologicznej i możliwie niezmienionego składu chemicznego, czyli wysokiej zawartości węglowodanów, białek, witamin i minerałów. Podczas produkcji żywności ekologicznej zamiast konserwantów czy emulgatorów, stosuje się więc metody mechaniczne, fermentacyjne czy termiczne. Wszystko to sprawia, że żywność BIO ma o wiele więcej do zaoferowania, niż żywność ogólnie dostępna.
 

Dlaczego produkty ekologiczne są lepsze?

Niemal każdy wie, że żywność ekologiczna to produkty wolne od GMO, antybiotyków, stymulatorów wzrostu, sztucznych nawozów, środków ochrony roślin oraz chemicznych dodatków smakowych, aromatyzujących, konserwujących czy barwiących (odpowiedzialnych za alergie pokarmowe i wiele chorób cywilizacyjnych, w tym nowotwory). Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, iż produkty BIO są lepsze od tych konwencjonalnych również na poziomie ich naturalnego składu chemicznego. Liczne badania udowodniły między innymi, że:

  • ekologiczne owoce i warzywa zawierają więcej antyoksydantów, które przeciwdziałają procesowi starzenia się komórek,
  • ekologiczne warzywa i owoce zawierają więcej cennych witamin, minerałów i błonnika, zaś mniej szkodliwych azotynów,
  • żywność konwencjonalna zawiera 550-700 razy więcej chemicznych pestycydów, niż jej ekologiczne odpowiedniki.

Żywność ekologiczna jest lepsza i ma przy tym wyższą cenę, która wynika z zastosowania wyższej jakości surowców oraz kosztowniejszego procesu produkcji. Jeśli jednak zależy nam na świadomym odżywianiu, warto wybierać produkty oznaczone jako bio. Konkurencyjne ceny oferuje sklep internetowy Brokułek.pl, w którym zakupy z dostawą do domu zrobimy niezależnie od pory czy dnia tygodnia. Bogata oferta kasz, olejów, produktów strączkowych, przypraw i wielu innych ekologicznych wyrobów pozwoli z łatwością zamienić konwencjonalną żywność na żywność, którą naprawdę można nazwać zdrową.

Nina Wiśniewska - kwiecień 2023
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość