Słonecznik jako źródło witaminy E
Nasiona słonecznika przyczyniają się do zapewnienia wymaganego dziennego spożycia witaminy E, czyli rodziny składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina E pomaga chronić komórki przed wolnymi rodnikami, czyli substancjami chemicznymi, które utleniają i uszkadzają białka, błony komórkowe oraz komórki DNA. Pochodząca z nasion słonecznika witamina E wspomaga również zdrowie krwioobiegu, pomagając w tworzeniu czerwonych krwinek. 35 g łuskanego słonecznika zawiera 10 mg witaminy E, czyli dwie trzecie zalecanej dziennej dawki tej ważnej dla zdrowia substancji odżywczej.
Cenna witamina B1, czyli tiamina
Nasiona słonecznika oferują również korzyści dla zdrowia, dzięki zawartości witaminy B1, czyli tiaminy. Tiamina aktywuje enzymy w komórkach, tym samym wspomaga reakcje chemiczne, których komórki potrzebują do prawidłowego funkcjonowania. Uzyskanie wystarczającej ilości tiaminy pomaga uzyskać energię z pożywienia i produkować kwasy nukleinowe, czyli budulec, który tworzy DNA. Według Linus Pauling Institute mężczyźni potrzebują ok. 1,2 mg tiaminy każdego dnia, a kobiety potrzebują ok. 1,1 mg. Każde 35 g łuskanego słonecznika zapewnia 0,4 mg tiaminy.
Miedź to kolejny ważny minerał
Jedząc słonecznik, dostarcza się do organizmu miedź, która ma korzystny wpływ na skórę oraz włosy. Według Linus Pauling Institute spożywanie 35 gramów łuskanego słonecznika dostarcza się organizmowi 512 µg miedzi, czyli ponad połowę z 900 µg zalecanej dziennej dawki. Organizm wykorzystuje miedź m.in. do wytwarzania melaniny, czyli białka pigmentu, które pomaga skórze i włosom w uzyskaniu koloru. Cząsteczki melaniny pochłaniają promieniowanie ultrafioletowe ze słońca, chroniąc przed uszkodzeniem tkanek, które wynika z ekspozycji na słońce. Miedź wspomaga metabolizm, tym samym pomaga komórkom wytwarzać energię.
Nasiona słonecznika stają się coraz bardziej popularne w zdrowej diecie
Włączenie nasion słonecznika do codziennej diety może być bardzo proste. Wystarczy zwykłymi nasionami lub prażonymi posypać sałatkę. Można również wykorzystać je w bardziej kreatywny sposób, na przykład dodając nasiona słonecznika do kanapek z tuńczykiem, kurczakiem, jajkiem lub sałatką z ciecierzycy. Dobrym pomysłem jest również namoczenie nasion słonecznika przez noc w wodzie, po czym zmiksowanie ich i dodanie do zupy. W ten sposób zmieni się jej teksturę i jednocześnie doda składniki odżywcze. Można również zmielić nasiona słonecznika, aby stworzyć własne masło z nasion słonecznika, alternatywę dla masła orzechowego.
Przypisy
https://www.olej.edu.pl/nasiona-slonecznik/
Blount R (6 October 1980), "The Seeds Of Content", Sports Illustrated
Crescent Bloom: Systematyka rodzaju Helianthus (ang.), The Compleat Botanica