Którą brytfannę wybrać?

Wydarzenia

Którą brytfannę wybrać?

14.08.2019
autor: Materiał zewnętrzny
Brytfanny nie może zabraknąć w żadnej kuchni, zarówno doświadczonej pani domu, jak i osoby, której gotowanie nie jest mocną stroną. Można w niej przyrządzić zarówno wspaniałą kaczkę czy królika, jak i proste danie jednogarnkowe. Na rynku jest wiele rodzajów brytfann. Przed zakupem warto więc rozważyć ich wady i zalety, by wybrać naczynie najbardziej odpowiadające indywidualnym potrzebom kucharza.
 
W brytfannie można gotować, piec i dusić. To doskonałe naczynie do pieczenia mięsa, ryb, zapiekanek warzywnych, a nawet ciast i chleba. Może być użytkowane w piekarnikach, kuchenkach gazowych, ceramicznych, halogenowych, elektrycznych oraz indukcyjnych. Doskonale nadaje się do przygotowania dużych ilości mięsa, ponieważ pieczone jest ze wszystkich stron, co nadaje mu kruchość oraz soczystość. To doskonałe rozwiązanie, gdy przygotowujemy obiad dla całej rodziny.
 
Zachowujemy witaminy i składniki odżywcze, a dodatkową zaletą naczynia jest to, że nie wymaga dużych ilości oleju czy masła. Wśród wielu zalet można wymienić również oszczędność czasu, ponieważ w jednym naczyniu można przyrządzić cały obiad. Do tego oszczędza się energię, a danie długo utrzymuje ciepło. 

 



 


 
Na rynku dostępnych jest wiele naczyń. ZOBACZ Na przykład brytfanna z pokrywą zapobiega ulatnianiu się pary wodnej z wnętrza naczynia, bez pokrywy pozwala na podlewanie pieczeni w czasie jej przygotowywania. Brytfanny mogą być wykonane z aluminium, stali, szkła żaroodpornego (popularne naczynia żaroodporne), żeliwa, ceramiki, a nawet silikonu i gliny. Powłoka brytfanny może być emaliowana, teflonowa, tytanowa, kamienna oraz ceramiczna.

Do przyrządzenia złocistego kurczaka z chrupiącą skórką idealna będzie stalowa brytfanna z rusztem, kaczki czy gęsi w całości – żeliwna gęsiarka z pokrywą, domowego chleba i zapiekanek warzywnych - garnek rzymski, zapiekanek ziemniaczanych, makaronowych, mięsnych i rybnych - szkło żaroodporne.



 
Przepis na idealnego kurczaka
 
Chrupiący kurczak to jedno z najpopularniejszych, a dzięki brytfannie także najprostszych dań, uwielbianych przez małych i dużych smakoszy. Podpowiemy, jak przyrządzić go z warzywami.
Kurczaka należy umyć i dokładnego osuszyć, nogi związać dratwą, a skrzydełka wygiąć i włożyć pod kurczaka. Marynatę, którą smarujemy kurczaka, robimy z curry, papryki, pieprzu, soli i oliwy. Tak przygotowane mięso zostawiamy w lodówce przynajmniej na 2 godziny. Kurczaka układamy w brytfannie. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy oliwę, posiekany czosnek oraz listki tymianku. Tak przygotowanymi warzywami obsypujemy kurczaka, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy 1,5 godziny. Smacznego!
Nina Wiśniewska - kwiecień 2023
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość