ZABRODZIE: To czas miłości (foto)

Powiat

ZABRODZIE: To czas miłości (foto)

24.12.2017
autor: Elżbieta Szczuka
Dużo ciepłych słów wypowiedziano 18 grudnia na spotkaniu wigilijnym, przygotowanym po raz czwarty przez Gminny Ośrodek Kultury, Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej i Koło Gospodyń Wiejskich w Zabrodziu. Oczy cieszyły pięknie udekorowane stoły, a na nich smakowite potrawy wigilijne. 
Sala widowiskowa w GOK była wypełniona po brzegi. Przybyłych na spotkanie opłatkowe, m.in. osoby samotne, podopiecznych GOPS, samorządowców, powitała dyrektor GOK Małgorzata Wiśniewska: - To tradycja, że co roku spotykamy się, by złożyć sobie życzenia.
- To dla mnie zaszczyt rozpocząć okres świąt Bożego Narodzenia razem z państwem – zwrócił się do obecnych wójt Tadeusz Michalik. Życzył odnajdywania prawdziwej radości podczas tych świąt, akceptacji i miłości.  
Miłości i dobrego nowego roku życzył przewodniczący rady Janusz Pakuła. Za przyjęcie zaproszenia na wigilię podziękowała obecnym Irena Dziarska, kierownik GOPS: – Święta Bożego Narodzenia to czas miłości. Spędzajmy je razem, celebrujmy – zachęcała.  
Uczniowie gimnazjum w Zabrodziu, pod kierunkiem Ewy Radzkiej i Jacka Gajewskiego, wystawili jasełka z mocno współczesnym językiem. Członkinie zespołu „Sława”, pod kierunkiem Ewy Rytelewskiej, śpiewali kolędy i pastorałki, a z nimi cała sala.
O. Piotr Flegel, od ponad 3 miesięcy proboszcz parafii w Kicinach, odczytał fragment Ewangelii o narodzeniu Jezusa. – Niechaj Boża Dziecina błogosławi naszemu życiu duchowemu i cielesnemu, obyśmy dobrze czyniąc, przeszli przez to życie – zakończył.  Opłatki, które pobłogosławił, roznosili wójt i przewodniczący rady.
Po przełamaniu się opłatkiem rozpoczęła się wieczerza. Przepyszne dania (kapustę z grzybami, pierogi, ryby, paszteciki drożdżowe, krokiety, barszczyk, sałatki, ciasta) przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich (pracowały 4 dni). Miłą niespodzianką były świąteczne prezenty dla każdego (czekoladowy mikołaj i świąteczny kubek).
Wybory 2024 - Janina Orzełowska
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość