ZABRODZIE: Kapusta w roli głównej (foto)

Powiat

ZABRODZIE: Kapusta w roli głównej (foto)

22.11.2019
autor: Elżbieta Szczuka
Drugie warsztaty, realizowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Gajowianki” w ramach projektu „Smaki łączą pokolenia”, związane były z kiszeniem kapusty. Członkinie KGW wyczarowywały z tego popularnego warzywa pyszne smakołyki.
 
- Najlepsza kapusta do kiszenia to kamienna głowa – zdradziła jedna z gospodyń.
Gajowianki na warsztaty 16 listopada, przygotowały ok. 150 kg kapusty (50 główek), marchewkę (4 sztuki na 10 kg kapusty), sól kamienną (3 płaskie łyżki na 2 kg kapusty). Składniki wymieszały w wannie, po czym przekładały do beczek, ubijały tłuczkiem (korzystały z 3 tłuczków, z których jeden miał ok. 100 lat, a drugi ok. 80 lat). 
Przygotowały też pyszne potrawy, w których ważnym składnikiem była kiszona kapusta: kapuśniak, gołąbki (bez zawijania), placki. 
Przepis na placuszki z kiszonej kapusty jest bardzo prosty, nawet dla osób, które nie mają kulinarnych talentów. 
Składniki: 1 kg kiszonej kapusty (przepłukanej, odciśniętej, drobno pokrojonej), 5 jajek, 5 łyżek mąki, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i upiec na oleju. Można podawać z jogurtem lub śmietaną.
Na stole znalazły się też inne smakołyki: własnoręcznie wykonany chleb (różne rodzaje; warsztaty pieczenia chleba odbyły się 26 października), ciasta, sery, kiszone ogórki, wędliny, smalec.
Na pobliskim placu dzieci uczestniczyły w grach i zabawach, również z kapustą w roli głównej. Zajęcia prowadziła Ewelina, wolontariuszka ze szkoły w Zabrodziu. Rozpalono ognisko i pieczono kiełbaski.
Ostatnie z tego projektu warsztaty kulinarne – lepienia pierogów – odbędą się 13 grudnia. 14 grudnia Gajowianki zapraszają na jasełka.
PBS Wyszków - wygodny kredyt - RRSO
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość
Zitcom
Odwiedź naszą stronę www Odwiedź nas na facebooku