DŁUGOSIODŁO: Ach, co to był za obiad (foto)

Powiat

DŁUGOSIODŁO: Ach, co to był za obiad (foto)

24.10.2019
autor: Sylwia Bardyszewska
Karkówka w pomidorach w wykonaniu Agnieszki Gąsiewskiej wygrała konkurs kulinarny „Smaki wsi w nowej szacie” już po raz trzeci organizowany przez stowarzyszenie „Grądy Szlacheckie - moja wieś”.
 
Do udziału w uroczystości, a w zasadzie biesiadzie podsumowującej kilkumiesięczne warsztaty kulinarne, nie trzeba było nikogo specjalnie zachęcać. Była to niepowtarzalna okazja, by spróbować przeróżnych dań obiadowych. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu kulinarnego był bowiem „Mój rodzinny obiad”. Na stole pojawiły się m.in. roladki wieprzowe, kark w pomidorach, pierogi z mięsem, kotlety schabowe, zawijasy, bigos, medaliony szlacheckie, pyzy w rosole, do tego smakowite desery i prawdziwy, domowy kompot.
Każdy z chęcią degustował, ale nie zazdrościł jurorom. Bo jak wybrać to najsmaczniejsze danie? Trudnego zadania podjęli się przewodnicząca rady gminy Teresa Paradowska, dyrektor Gminnego Centrum Kultury, Informacji, Sportu i Rekreacji Ewa Krysiak oraz radny gminny Marek Machnowski. - Ciężka sprawa - komentowali. - Nie dość, że się najedliśmy, to jeszcze wszyscy zasługujecie na wygraną.
Ostatecznie zdecydowali, że nagrodę za I miejsce otrzyma Agnieszka Gąsiewska za karkówkę w pomidorach, II - Jolanta Styczeń za medaliony szlacheckie, III - Halina Nowak za pyzy w rosole. Specjalne wyrazy uznania otrzymała Justyna Mróz za fantastyczny deser - naleśniki z bitą śmietaną.
Kulinarne warsztaty w świetlicy w Grądach Szlacheckich odbywały się od maja do października. - Gotowałyśmy wszystko, co nam przyszło do głowy, piekłyśmy ciasta, robiłyśmy wędliny - podczas podsumowania projektu, 19 października, opowiadała sołtys Grądów Szlacheckich i prezes stowarzyszenia Grażyna Popowicz. 
Efektem warsztatów jest książeczka kulinarna, gdzie znajdują się tradycyjne i lokalne przepisy ze wsi Grądy Szlacheckie. To skarb zarówno dla doświadczonych, jak i początkujących pań domu. Gospodynie - ale i gospodarze - z Grądów zdradzają m.in., jak zrobić sery, wędliny, dżemy i ciasta.
Przedsięwzięcie zostało zrealizowane przy finansowym wsparciu Samorządu Województwa Mazowieckiego.
Nina Wiśniewska - kwiecień 2023
Komentuj, logując się przez Facebooka, Google+, Twittera, Disqus LUB pisz jako gość