Eliminacje powiatowe konkursu kulinarnego „Zdrowe danie na śniadanie” odbyły się 2 czerwca w pracowni gastronomicznej w ZS1. Do udział w konkursie dzieci, młodzież i rodziców zaprosiła Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.
Zadaniem konkursowym było opracowanie przepisu na zdrowe śniadanie, składające się z produktów zawartych w recepturze z uwzględnieniem warzyw, owoców oraz innych zdrowych i cennych dla organizmu ludzkiego dodatków, np. orzechów, pestek, nasion, ziół, przypraw.
Zakwalifikowało się 9 zespołów – uczeń z rodzicem, którzy na bazie opracowanych przez siebie przepisów przygotowywali potrawę. Nad przebiegiem gotowania czuwała komisja, która oceniała walory zdrowotne, trudność wykonania, estetykę podania i walory smakowe.
Nagrody w kategorii szkół podstawowych:
- I miejsce – Kornelia Kiełbasińska z mamą, SP1
- II miejsce – Julia Grono z siostrą, SP2
- III miejsce – Władysław Kawecki z mamą, SP w Długosiodle
Nagrodę w kategorii gimnazjów otrzymała Aleksandra Turek z mamą, Gimnazjum nr 2.